• Külföld
Gyöngyösi Lilla

Milliók életét fenyegeti a betegségeket terjesztő tó

A vízhez kötődő betegségek egyik gócpontjává nyilvánították az afrikai Viktória-tavat, amely szennyezettségével milliók életét veszélyezteti - figyelmeztettek a helyi hatóságok.

Az afrikai kontinens legnagyobb és felülete alapján a világ második legnagyobb édesvizű tavának számító Viktória-tó környékének lakóira a kolera, a tífusz és a vérhas is komoly fenyegetést jelent, mivel a helyiek többsége közvetlenül a tóból iszik.

Elias Kwesi, az illetékes tanzániai minisztérium vezető beosztású munkatársa szerint a tó emberi ürülékkel szennyezett, mivel a városok csatornahálózatainak többsége ide fut be, ami jelentősen hátráltatja a betegségek elleni harcot. Kwesi arra szólította fel a helyieket, hogy ne igyanak közvetlenül a tóból, forralják fel a vizet. A minisztérium klór használatát javasolta például a Viktória-tó déli partján fekvő Mwanza városának, és a helyi háztartásokat is víztisztító berendezések beszerzésére buzdította.

A város főorvosa szerint az Egészségügyi Világszervezet és más szakértők is emberi fogyasztásra alkalmatlannak ítélték a tó vizét.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Egy múlt heti ENSZ-jelentés szerint Dél- és Kelet-Afrikában is terjed a kolera, és már több száz ember halálát okozta. A világszervezet humanitárius ügyeket koordináló irodája szerint a tavaly felbukkant betegség Etiópiát, Kenyát, Malawit, Mozambikot, Dél-Szudánt, Tanzániát, Ugandát és Zimbabwét is érinti. A Viktória-tó három kelet-afrikai állam, Tanzánia, Uganda és Kenya területére is kiterjed – írja az MTI.

    Top 16