• Élet
Faktor

Vacsora közben is veszélyben vagyunk: a házi kosztba is kerül ebből az anyagból

Akár meg is betegíthetnek a mikroműanyagok, amelyek a tányérunkra kerülnek.

Egy új kutatás szerint minden egyes étkezéssel több mint 100 műanyagdarabkát viszünk be szervezetünkbe. Évente így közel 70 ezer potenciálisan veszélyes mikroműanyagot nyelhetünk le. A vizsgálat szerint a műanyagszennyeződés nem magából az ételből, hanem a háztartási porból származik – írja az IFLScience.

A kutatásban az Ana Catarino, a Heriot-Watt Egyetem munkatársa által vezetett csapat három otthonban helyezett el Petri-csészéket az ebédlőasztalon, vacsoraidő alatt. A 20 percig tartó étkezés után begyűjtött üvegedényekben akár 14 mikroműanyag is összegyűlhetett.

Nem is tudjuk, mégis rengeteg műanyagot eszünk.

Nem is tudjuk, mégis rengeteg műanyagot eszünk.

EZT IS AJÁNLJUK:

  A tányérok méretéből adódóan egy-egy tányérra, illetve az azokon lévő ételre ugyanezen idő alatt 114 műanyagrészecske rakódhatott le. Ez azt jelenti, hogy egy év alatt egy átlag ember akár 68 ezer mikroműanyagot is lenyelhet.

  A műanyagtörmelék a háztartásban található berendezésekből és egyéb tárgyakból, például szőnyegekből, bútorokból és ruhákból származhat. Ahogy leválnak az apró darabkák, elkeverednek a háztartási porral, utóbb pedig lerakódnak a különböző felületekre – így a tányérokra is.

  A vizsgálatban a szakértők azt is felmérték, hogy a még nem tálalt kagylókban mennyi műanyag fordul elő. Mivel a puhatestűek átlagosan kevesebb mint két mikroműanyagot tartalmaztak, a kutatók arra jutottak, hogy a szervezetbe bekerült szennyeződések többsége nem magukból az ételekből származik.

  Ted Henry, a csapat tagja szerint eredményeik meglepőek, ugyanis a tenger gyümölcsei köztudottan sok műanyagrészecskét tartalmaznak. Bár a szakértők nem biztosak benne, de feltételezik, hogy az általuk talált műanyagdarabkák a háztartási környezetből kerültek a tányérokra.

  Az apró műanyagok napjainkban szinte mindenhol jelen vannak, az óceánokban és az ivóvízben is. A szennyeződések egy részét az élőlények közvetlenül nyelik el, a többi műanyag pedig a táplálékláncon keresztül juthat be szervezetükbe. A korábbi kutatások alapján a mikroműanyagok nemcsak a természetre, hanem az emberi egészségre is komoly fenyegetést jelentenek.

  Kommentek:

  Top 16