• Élet
Faktor

Nagy baj van a mikrókkal, változásra van szükség

Kiderült, hogy sokkal környezetszennyezőbbek ezek a konyhai eszközök, mint hittük!

Aggasztó eredményeket közölt a Manchesteri Egyetem kutatócsoportja a mikrohullámú sütőkről: az EU területén található, ilyen típusú konyhai eszközök annyi szén-dioxidot bocsájtanak ki magukból, mint 6,8 millió autó - írja az Independent.

A tanulmány szerint az EU-ban található mikrók éves szinten 7,7 millió tonna szén-dioxiddal terhelik a környezetet. Mivel az unióban a sütőtípusok terén a mikrók a legnépszerűbbek, egy nagyon elterjedt, és emiatt nagyon nehezen felszámolható problémáról van szó. A kutatók szerint ha a tendencia így folytatódik, akkor 2020-ra már 135 millió mikrót használnak az EU-ban.

Ráadásul a viszonyítási szempontok sem az igaziak: a mikrók kibocsájtása 6,8 millió autóénak felel meg, de ennél naponta jóval több jármű fordul meg az EU útjain.

Emellett a mikrók rengeteg energiát is fogyasztanak, a becslések szerint évente 9,4 terawattórának megfelelő mennyiségű energiát használnak fel - ennyi összenergiát egy év alatt három nagyobb erőmű tud megtermelni.

Ráadásul egyre rövidebb ideig használnak a családok egy mikrót - annak ellenére, hogy az eszköz még bőven jó, a felhasználók idő előtt dobják ki őket, és vesznek egy modernebbet. Míg a '90-es években 10-15 évig üzemelt egy háztartás konyhájában a mikró, mára ez az élettartam 6-8 évre olvadt.

Az eredmények hatására a kutatók szabálymódosításokat sürgetnek az EU-nál, mert az ilyen mértékű környezetszennyezés hamarosan súlyos, hosszú távú problémákat okozhat. Ennek köszönhetően pedig valószínűsíthető, hogy Brüsszel hadat üzen a mikróknak, és a kevésbé szennyező, drágább termékeket fogja preferálni. A szakértői csoport szerint azonban a lakosság nézetein is változtatni kellene, és nyitniuk kell a környezettudatos eszközök irányába.

Kommentek:

Top 0