• Külföld
Faktor

Elszabadult a pokol a tengerparton, migránsok és terroristák jönnek

Új útvonalat hódítanak meg a migránsok: egyre többen jönnek Európába a Marokkót Spanyolországgal összekötő tengeri útvonalon.

Fotó: Europress / Aris Messinis - AFP

Fotó: Europress / Aris Messinis - AFP

Az egyik legnépszerűbb európai turistaparadicsom mondhat búcsút a békés napoknak: a migránsok ugyanis egyre nagyobb hullámban érkeznek a spanyol tengerpartra gumicsónakjaikon, és közéjük is sok terrorista vegyülhet - írja a Daily Mail.

A strandolók mellett múltkor egy rendőrségi motorcsónak kötött ki, fedélzetén egy vízbe fúlt algériai migráns holttestével. Múlt héten 1025 migráns érkezett illegálisan Andalúziába, de sok társuk nem élte túl a tengeri utat. A hatóságok szerint pedig napról-napra egyre nagyobb a roham.

„Tegnap két másik holttestet is partra mosott a tenger, valószínűleg ugyanarról a hajóról. Az egyikük még gyerek volt”

– mondja a tengerparti kávézó tulajdonosa, az 56 éves Christofe.

Az ENSZ adatai szerint idén közel 83 ezer migráns érkezett a tengeri utak egyikén Európába, és legalább 2000-en fulladtak vízbe útközben. A legnépszerűbb még mindig a Líbiát Olaszországgal összekötő útvonal, de egyre több csónak veszi Spanyolország felé az irányt: idén már 5082-en értek partot Cadiz és Carboneras között.

Fotó: Europress / Pau Barrena - AFP

Fotó: Europress / Pau Barrena - AFP

A spanyol parti őrség szerint további 5-10 ezer migráns várakozik most is Marokkóban, többségük szubszaharai országokból, gazdasági okokból indult el. Közel 455 ezer forintot fizetnek ki a csempészeknek azért, hogy szerezzenek egy Európába tartó csónakot. Amint kiérnek a nemzetközi vizekre, az EU-s szabály alapján már a spanyol parti őrségnek kell segíteniük rajtuk, ha bajba kerülnek – ez pedig egyáltalán nem ritka.

„A gyerekek előbb sírnak a sokktól, mikor kimentjük őket. Mikor a fedélzetünkön érzik, hogy biztonságban vannak, már nevetni kezdenek. Egy 6 éves kislányt többször is megerőszakoltak, míg Marokkóba ért. Takaróba csavartunk és adtunk neki édességet – csak ekkor láttuk elmosolyodni” – meséli az egyik mentőhajó 57 éves kapitánya, Miguel Parcha.

A migránsokat Spanyolországban is átvizsgálják, hogy a hatóságok eldönthessék, jogos-e a menedékkérelmük. De nehéz dolguk van, mivel a migránsok többsége még a tengerre szállás előtt megsemmisíti iratait, hogy ne deportálhassák őket azonnal. A táborokban viszont csak 60 napig maradhatnak, utána szabadon kell őket engedni – sokan élnek a lehetőséggel, és eltűnnek a hatóságok szemei elől.

A migráns férfiak a "megmenekülés" után általában feketén kezdenek dolgozni, míg a nők prostitúcióra kényszerülnek. A pénzre nagy szükségük van, mert az embercsempészek addig maradnak kapcsolatban velük, míg ki nem fizetik az utazás teljes költségét, még ha ez éveket is vesz igénybe. Addig pedig folyamatos fenyegetésekkel emlékeztetik őket a tartózásukra.

Fotó: Europress / Aris Messinis - AFP

Fotó: Europress / Aris Messinis - AFP

De a migránsok nemcsak a szociális rendszert sodorják az összeroppanás szélére: a titkosszolgálatok attól tartanak, hogy a csónakokra az Iszlám Állam terroristái is felszállnak, menekültnek hazudva magukat. Nincs nehéz dolguk, hiszen az embercsempészek már jó ideje kapcsolatban állnak a terroristákkal. Ráadásul az Iszlám Állam történelmi okokkal igazolja azt, hogy Andalúzia a kalifátusuk része: 711 és 1492 között a mórok éltek itt, majd a keresztények visszahódították a régiót, és ez alatt közel 100 ezer muszlimot végeztek ki. Dél-Spanyolországban a gyanú szerint több terroristasejt is aktív, és mivel a tengerpartok rengeteg külföldi turistát vonzanak, a terroristáknak könnyű és vonzó célpontot jelentenek.

A helyzet pedig napról napra rosszabb, nincs elég rendőr a területen, akik meg tudnának küzdeni a migránsválság szülte problémákkal. A lakosok pedig egyre nehezebben tolerálják, hogy a településeket elözönlik a migránsok.

„A mórok visszatérnek” – mondja viccelődve egy kisfiú, aki a mentőhajó kikötését figyelte a barátaival. A felnőttek azonban attól tartanak, az évszázadokkal ezelőtti vallási megosztottság és feszültség újra visszatér Andalúziába.

Kommentek:

Top 0