• Külföld
Faktor

Migránsválság: teljesen lezárhatják a határt, kerítést is építhetnek az osztrák-olasz szakaszon

Az osztrák védelmi miniszter azt mondta, hogy rendkívüli helyzetben a Brenner-hágónál az osztrák-olasz határ teljes lezárása is elképzelhető.

Hans Peter Doskozil attól fél, hogy ha Olaszország továbbra is átengedi a migránsokat vagy nem fogadja vissza őket, és a németországi határellenőrzés még érvényben lesz, Tirol tartományban feltorlódhatnak a emberek. Szerinte ha Németország és Olaszország folytatja a jelenlegi politikáját, akkor Tirolnak "súlyos problémával" kell szembenéznie, ezért kell ellenőrizni a határokat és törvényes intézkedéseket hozni. E nélkül nem lehetne betartani az idei évre meghatározott maximális keretszámot - mondta Doskozil. Egy korábbi döntés szerint ugyanis idén 37 500 embert engednek be Ausztriába.

Fotó: Europress- Joe Kalmar/AFP

Fotó: Europress- Joe Kalmar/AFP

A tárcavezető szerint jelenleg naponta 100-150 menedékkérelmet nyújtanak be. Ausztria legkésőbb június elsejétől szigorítja a határellenőrzést az osztrák-olasz határon, a Brenner-hágón - írja az MTI. Kedden már meg is kezdődtek a határellenőrzéshez szükséges építési munkák. Sajtóhírek szerint az autópálya mellett 400-500 méteres szakaszon építenek kerítést, valamint négy sávot és a félreálláshoz szükséges helyet alakítanak ki.

Top 0