• Külföld
Faktor

Nem bírják tovább, Olaszország megtelt migránsokkal

Olaszországnak elfogyott a türelme, megtelt migránsokkal, akik mennének északabbra, de ott már nem fogadják be őket - mondta Janik Szabolcs, a Migrációkutató Intézet munkatársa az M1 aktuális csatornán.

Fotó: Europress / Aris Messinis - AFP

Fotó: Europress / Aris Messinis - AFP

A kilencből hat civil szervezet megtagadta az olasz kormány magatartási kódexének aláírását, mert úgy gondolják, hogy az veszélyezteti a migránsok kimentését a tengerből, mások viszont aláírták, mert eddig is annak megfelelően végezték tevékenységüket - mondta el a szakember.

A 11 pontos kódex legtöbbet vitatott pontja a fegyveres rendőrök NGO-hajókra engedése: Marco Minniti belügyminiszter szerint az ország biztonsága szempontjából létfontosságú, hogy egy olasz tiszt felülvizsgálhassa a hajók működését, és megakadályozhassa, hogy embercsempészek bújjanak a migránsok közé.

„Az Olaszországba érkező, kimentett migránsok több mint 40 százalékát NGO-hajók szállítják ide”

– mondta Minniti.

Egy másik pont pedig megtiltja a mentőhajóknak a jelzőrakéták fellövését, mert a kormány indoklása szerint ennek hatására az embercsempészek tudják, hova kell küldeni a migránsokkal teli, rozoga csónakokat - írja a The Local.

Idén már 94 ezer migráns érkezett Olaszországba, a tengeri út 2370 ember életét követelte. Két olasz hadihajó líbiai vizeken nyújt segítséget az ottani parti őrségnek az embercsempészek feltartóztatásában.

Kommentek:

Top 0