• Külföld
Faktor

Fordulat a migránsválságban, új útvonalat keresnek

Működni látszanak az olasz kormány megoldásai, jóval kevesebb migráns érkezett hozzájuk.

Fotó: Europress / Angelos Tzortzinis - AFP

Fotó: Europress / Angelos Tzortzinis - AFP

Míg 2016-ban már Olaszország biztonságát veszélyeztette a migránsok jelentette hatalmas nyomás, addig 2017-re jelentősen sikerült csökkenteni az ország partjaira érkezők számát. Bár a megoldásokat rengeteg kritika érte, és a nyugalom még messze van, az olaszok ideiglenesen fellélegezhetnek - írja a The Local.

2017-ben 119 ezer migráns érkezett Olaszországba, amely egyharmados csökkenést jelent az előző évi adatokhoz képest. Ez már csak azért is meglepő, mert az év első szakaszában még rekordokat döntöttek a Földközi-tengeren érkező migránsok, az ország szomszédjai pedig lezárták a határokat. A június azonban drasztikus csökkenést hozott, miután az olasz kormánynak sikerült megegyeznie Líbiával.

Ennek értelmében a líbiai hatóságok még a saját felségvizeiken feltartóztatják a migránsok túlzsúfolt gumicsónakjait, és visszakísérik őket a partra. A Líbiába visszakerülő migránsokat azonban embertelen körülmények között tartják a befogadó központokban, ráadásul az olasz kormányt azzal is vádolták, hogy az egyezséggel gyakorlatilag az embercsempészeket fizették le.

A megoldás azonban a jelek szerint működik, az év második felében 70 százalékkal kevesebb migráns jelent meg Olaszország partjainál. Egyre többen veszik azonban Spanyolország felé az irányt, így a várakozások szerint következőleg ott fog elszabadulni a pokol - ennek első jelei már most is látszanak.

Kommentek:

Top 0