• Külföld
Faktor

Európa romokban hever a migránsválság miatt

Rövid időn belül ketten is igen keményen bírálták Brüsszelt a szolidaritást hangsúlyozó, de átgondolatlan migránspolitikája miatt.

Fotó: Europress / Andreas Solaro - AFP

Fotó: Europress / Andreas Solaro - AFP

Előbb az olasz Öt Csillag Mozgalom egyik képviselője, Luigi Di Maio kritizálta a déli tagállamokat magára hagyó EU-s vezetőket, majd a világ egyik leggazdagabb embere, Bill Gates rótta fel az európai vezetőknek az elhibázott nyitott ajtós politikájuk okozta válságot.

Di Maio Facebook-oldalán írt arról, hogy Olaszország egyedül maradt, az EU nem tesz semmit azért, hogy fel tudják venni a harcot a déli partokon folyamatosan kikötő migránshajókkal szemben. Csak idén 85 ezer migráns érkezett Olaszországba a Földközi-tengeren keresztül, az ország pedig lassan összeroppan a nyomás alatt - írja az Express.

Fotó: Europress / Andreas Solaro - AFP

Fotó: Europress / Andreas Solaro - AFP

De a szélsőjobboldali képviselő szerint nem csak Olaszország szenved: Spanyolország is kapott már kóstolót az olasz mindennapokból, mivel egyre több csempész irányítja Andalúziába a migránsok hajóit, míg Ausztria a Brenner-hágó lezárására készül.

„Mindenhol falak emelkednek, és Európa megmutatta igazi arcát: a szükség órájában mindenki sajt magával van elfoglalva. Olaszország egyedül maradt, miközben milliók rohamozzák a déli határunkat, és százezrek élnek nálunk papírok nélkül. Európa haldoklik.”
Fotó: Europress / Justin Tallis - AFP

Fotó: Europress / Justin Tallis - AFP

Hasonló véleményt fogalmazott meg Bill Gates is, és szerinte a siralmas helyzet kialakulásáért nagy mértékben felelősek azok az európai vezetők is, akik befogadták a migránsokat – ahelyett, hogy lezárták volna a migrációs útvonalakat, és a menekülők saját hazájában teremtettek volna nekik lehetőségeket. A migránsok nagy többsége ugyanis gazdasági bevándorló, és nem valós veszély elől menekülő rászoruló.

Gates és felesége, Melinda több millió dollárt költ az afrikai országokban élők életkörülményeinek javítására, de szerinte a német nagylelkűség mindent felborított, és borzalmas öngerjesztő folyamattal döntötte romba Európát. A nyitott ajtós politika miatt ugyanis az afrikaiak elindultak a szolidaritást emlegető Merkel országába, és mivel erről a lehetőségről egyre többen hallottak, egyre többen vették Németország felé az irányt. A németek viszont nem tudnak ennyi migránst befogadni. Gates szerint az EU-nak most az lenne a legfontosabb dolga, hogy lezárja a tranzitútvonalakat, és mentse, ami még menthető.

Kommentek:

Top 0