• Külföld
Faktor

Migránsválság: nem lehet "határtól-határig tologatni" a felelősséget

A macedón külügyminiszter szerint Európában az elkövetkező napokban "drámai események" történhetnek, ha nem sikerül az érintett országoknak összefogniuk.

Nikola Poposzki az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa 31. ülésének megnyitóján szólalt fel Genfben. Arról a válsághelyzetről beszélt, amely a balkáni migrációs útvonal mentén fekvő országokat érinti a Görögországból észak felé tartó, elsősorban szíriai migránsok miatt.

A Görögországba érkező migránsok első állomása az Európai Unió gazdagabb országaiba vezető úton Macedónia.

A macedón külügyminiszter szerint jó az együttműködés Görögországgal és a Macedóniával szomszédos többi országgal, de – mint mondta – ez nem elég ahhoz, hogy a közeljövőben ne történjenek "drámai események" a migrációs útvonalon. Nikola Poposki azt mondta: „az nem megoldás, hogy egyik határról a másikra toljuk át a felelősséget".- Szerinte „közös politika” kell a példa nélküli migránsáradat kezeléséhez.

EZT IS AJÁNLJUK:
  Illegális bevándorlók futnak a macedón határ felé a Görögországot és Macedóniát összekötő vasúti síneken a határ görög oldalán, Idomeniben 
Fotó: MTI/AP/Borisz Grdanoszki

  Illegális bevándorlók futnak a macedón határ felé a Görögországot és Macedóniát összekötő vasúti síneken a határ görög oldalán, Idomeniben Fotó: MTI/AP/Borisz Grdanoszki

  A macedón rendőrség hétfőn könnygázt vetett be a görög-macedón határon, miután a migránsok közül több százan áttörték a két országot elválasztó kerítés egy részét, és sokaknak sikerült átnyomulniuk Macedóniába. A görög hatóságok szerint 6-8 ezer migráns összesen várakozik a határátkelőnél. A macedónok csupán 300 embert engedtek át az utóbbi órákban.

  Nikola Poposzki macedón külügyminiszter egy hete egy budapesti biztonságpolitikai tanácskozáson azt mondta: a tavaly Európába érkezett egymillió ember között valószínűleg elenyésző arányban voltak terroristák, de a következmények egyáltalán nem elhanyagolhatók, miután kiderült, hogy a párizsi merénylők közül többen a nyugat-balkáni útvonalat vették igénybe.

  Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter az STA szlovén hírügynökség szerint bejelentette: kedden újabb operatív találkozóra kerül sor Belgrádban a nyugat-balkáni útvonalon fekvő országok rendőri vezetői között, ezen már részt vesz Görögország mellett Németország és Hollandia képviselője is. Görögország nemrég tiltakozott amiatt, hogy múlt heti, Bécsben tartott nyugat-balkáni konferenciára nem kapott meghívót.

  Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) azt közölte: február 1. és 28. között 53 150 migráns, vagyis naponta nagyjából 1900 ember érkezett az égei-tengeri görög szigetekre.

  Top 16