• Külföld

Migránsválság: egyre több a nő és a gyerek Görögországban

Először a migránsválság kezdete óta több nő és gyermek érkezik Európába, mint férfi; a legfrissebb adatok szerint a görög-macedón határon átkelő migránsok 60 százaléka nő és gyermek volt - közölte kedden az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) Genfben.

A félévvel korábbi adatokhoz képest megháromszorozódott a gyerekek aránya az UNICEF szerint. Tavaly júniusban még az Európába tartó menekültek 73 százaléka férfi volt és minden tizedik menekültre egy gyerek jutott.

Jelenleg a Törökországból a görög égei-tengeri szigetekre érkező menekültek 36 százaléka gyerek, azonban számuk ennél magasabb is lehet, mivel sokan nem mondják el életkorukat a hatóságoknak, amíg nem érkeztek meg a célállomásuknak tervezett országokba – írja az MTI.

Fotó: Europress - Carl Court / Getty

Fotó: Europress - Carl Court / Getty

A nők és gyerekek arányának növekedése azt jelenti, „hogy közülük egyre többen kerülnek veszélybea Földközi-tengeren, különösen télen, és emiatt több védelemre is van szükségük a szárazföldön. A segélyezési, védelmi és egészségügyi rendszereket erősíteni kell a menekültek által használt útvonal minden pontján, hogy a nőket és gyermekeket ne használják ki, illetve ne essenek ki az ellátásból" – mondta az UNICEF illetékes koordinátora.

A felnőtt kíséret nélkül érkező, a szüleiktől elszakítva úton lévő gyermekek pontos száma nem ismert, azonban az UNICEF szerint Svédországban 35 400 nagyrészt fiatal afgán, míg Németországban 60 ezer – nagyrészt szíriai, afgán és iraki fiatal – keresett eddig menedéket.

Top 0