• Külföld
Faktor

Nem várt akadályba ütköztek a migránsok

Július óta jelentősen csökkent az Európába érkező migránsok száma - emögött egy meglepő ok is áll.

Fotó: Europress / Carl Court - Getty Images

Fotó: Europress / Carl Court - Getty Images

A szakértőket megdöbbentette a roham enyhülése, ezt kezdetben három okkal magyarázták a jelenséget: a líbiai parti őrség megerősödésével, az NGO-hajók számának csökkenésével és Afrika migrációellenes kampányával. Most azonban kiderült, hogy egy negyedik tényező is hozzájárult ehhez: a maffia - írja az Express.

Egy egykori maffiafőnök ugyanis felfegyverzett csapatával megjelent a líbiai fővárostól, Tripolitól 70 kilométerre található Sabrathába, és onnan próbálják mindenféle módszerrel megakadályozni, hogy a migránsok elhajózzanak Európa felé. A maffiózók visszafordítottak már számtalan gumicsónakot, több migránst is foglyul ejtettek, hogy eltérítsék őket utazási szándékuktól, de az embercsempészekkel is egyezkedtek már. A csoport működése eddig eredményesnek bizonyult, bár az olasz kormány nem hirdeti, hogy egy illegális szervezet is a segítségükre van.

2015 óta Sabratha a migrációs útvonal egyik legfontosabb pontja: több ezer migráns indult már el innen hajóival Európába. Ha a maffiózóknak sikerül meggyengíteniük itt a csempészek bázisát, akkor a hálózat kénytelen lesz nyugatabbra költözik.

2014 óta közel 600 ezer migráns érkezett Észak-Afrikából Olaszországba. A tengeri út több mint 12 ezer ember életét követelte.

Kommentek:

Top 0