• Külföld
Faktor

Már Svédország sem bír a migránsokkal

Az elkövetkező években a becslések szerint közel 50 ezer migráns esetében bocsát ki kitoloncolási végzést a svéd migrációs ügynökség - de a rendőrségnek már most, 17 ezer migránssal is meggyűlt a baja.

Fotó: Europress / VESA MOILANEN LEHTIKUVA - AFP

Fotó: Europress / VESA MOILANEN LEHTIKUVA - AFP

Idén 3000 migránst toloncoltak ki Svédországból, miután a menekültügyi hivatal visszautasította a menedékkérelmüket – pedig valójában 20 ezer migránsra várt ez a sors. A svéd törvények szerint ha a hivatalok negatívan bírálják el a menedékkérelmet, előbb felajánlják a migránsnak, hogy önként hagyja el az országot. Ha erre nem hajlandó a megadott határidőn belül, akkor a rendőrségnek kell deportálnia őket - írja a The Local.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A mostani 17 ezer migráns esetében 12 ezren ellenálltak a rendőri intézkedésnek: elbújtak, megtagadták az együttműködést vagy más módokon sikerült elkerülniük a kitoloncolást. A maradék 5 ezer ember esetében pedig vagy nem hajlandó visszafogadni őket az anyaországuk, vagy a személyazonosításnál merültek fel problémák, így pedig nem lehet őket szabályszerűen kitoloncolni.

    Patrik Engström, a határőrség igazgatója szerint hatalmas kihívással állnak szemben, ami miatt módosítaniuk kell a munkamenetükön, és szorosabb együttműködést kell kialakítaniuk a migrációs ügynökséggel. A helyzet Engström szerint azért is nehéz, mert a regisztrálatlan, papírokkal nem rendelkező migránsok sokkal könnyebben válnak bűncselekmények áldozatává – vagy éppen elkövetőjévé. Emiatt fel kéne gyorsítani a kérelmek elbírálását és a kitoloncolásokat, valamint el kell érni, hogy a migránsok önként hagyják el Svédországot, megkönnyítve ezzel a rendőrség munkáját.

    Kommentek:

    Top 16