• Külföld
Faktor

Még ennyi migráns jönne Európába

Aggasztó jelentés szivárgott ki: jelenleg közel 6,6 millió migráns várakozik Afrikában, és mind Európába szeretnének jutni!

Fotó: Europress / Andreas Solaro - AFP

Fotó: Europress / Andreas Solaro - AFP

Ez az adat hatalmas növekedést mutat az ezt megelőző évekhez képest – pedig Brüsszel folyamatosan azt kommunikálja, kontrollálja a helyzetet. A jelek viszont nem erről árulkodnak - írja a Daily Mail.

A közel 7 millió migráns közül 2,5 millióan Líbiában, a legfőbb tranzitországban várják az Európába repítő rozoga csónakokat. Egyiptomban 1 millió, Algériában 430 ezer, Tunéziában 160 ezer, míg Marokkóban 50 ezer ember készül a tengeri útra, de a belsőbb országokban is hatalmas a migránstömeg: csak Jordániában 720 ezren várnak az európai továbbjutásra. Törökország táboraiban pedig 3,3 millió migráns állomásozik.

A szakértők már a jelentés kiszivárgása előtt is azt jósolták, hogy az idei nyáron minden eddiginél több migráns érkezhet Európába. Mostanra azonban egyértelművé vált, hogy katasztrofális nyár vár a kontinensre, ha csak Brüsszel nem lép közbe - márpedig ennek egyelőre még semmi jelét nem adta.

Az már felmerült az EU-s vezetők tárgyalásain, hogy a Törökországgal kötött megállapodást kéne "exportálni" Líbiába is, hátha ezzel ott is le tudják lassítani a folyamatosan özönlő tömeget. Angela Merkel választási kampánya egyik vezérfonalává tette az érintett észak-afrikai országokkal való megállapodást a migránsok feltartóztatásáról és visszafogadásáról.

Ugyan a török egyezséget rengetegen kritizálták, és Törökország sem szeretné a végtelenségig elszállásolni a migránsokat, Líbiában még nehezebb lenne a helyzet, mivel az egységkormány nem uralja az egész országot, hatalma nagyon korlátozott. Líbia északi részén már a bűnbandák és a milíciák uralkodnak, nem véletlen, hogy az embercsempészek itt tudtak hatalmas üzletet csinálni a migránsválságból.

Az UNICEF adatai szerint a várakozó migránsok soraiban a legtöbben a szíriaiak vannak: közel 3 millióan, köztük 1,3 millió gyerek várnak a csónakokra. Őket követik az irakiak és az afgánok 310-310 ezer emberrel. A Földközi-tengeren 1500-nál is többen fulladtak vízbe az átkelések során, Olaszországot pedig lassan összeroppantja az állandó nyomás.

Kommentek:

Top 0