• Külföld
Faktor

Migránstábor nyílt a fővárosban

Egyszerre 400 migráns tud ott tartózkodni.

Megnyílt a francia főváros első átmeneti humanitárius menekülttábora csütörtökön, ahol egyszerre mintegy 400 migránst tudnak néhány napra ellátni, és az illetékes szervek és a befogadóközpontok felé irányítani.

A fővárosi önkormányzat az intézkedéssel szeretné megakadályozni, hogy újabb sátortáborok jöjjenek létre Párizsban. A városháza becslése szerint naponta 50-80 migráns érkezik a francia fővárosba.

Anne Hidalgo párizsi főpolgármester májusban jelentette be, hogy Párizs északi részén, egy korábbi ipari területen, a francia állami vasúttársaság (SNCF) egyik raktártelepén alakítják ki az első központot, amely csak férfiakat fogad 5-10 napos időszakra azért, hogy "megpihenjenek, orvosi ellátásban és pszichológiai segítségben részesüljenek", valamint tanácsokra is számíthatnak a helyzetükkel, illetve azzal kapcsolatban, hogy számíthatnak-e menekültstátuszra a jövőben.

"Egy olyan hely létrehozásának gondolata, ahol minden frissen érkezett migránst befogadják és védelmet kap, méltó és humánus" - mondta Bruno Morel, a központot irányító Emmaus karitatív szervezet vezérigazgatója.

A táborban a férfiak néhány napot tölthetnek, tájékoztatást kapnak a saját jogi helyzetükről és a menekültügyi eljárásról. Egy orvosi csoport pedig elsősegély-ellátást és pszichológiai konzultációkat is biztosít a rászorulóknak.

Egy másik, nőknek és gyereknek fenntartott 400 férőhelyes központ várhatóan az év végén nyílik meg, egy volt üzemi telepen Párizs egyik délkeleti elővárosában, Ivry-sur-Seine-ben. A kísérő nélkül érkező migránsokat pedig a párizsi városháza intézményeibe irányítják.

Az észak-franciaországi Calais-ban dzsungelnek is nevezett hatalmas migránstábor októberi felszámolását követően a szocialista kormány és a párizsi városvezetés továbbra is bizonyítani kívánja, hogy fél évvel az elnökválasztás előtt képes a migránshelyzetet kezelni. A 16,4 millió eurós költségvetésű projekttel a politika szeretne véget vetni az utcai illegális migránstáborok újratermelődésének.

Az elmúlt másfél évben gombamód szaporodtak el az illegálisan kialakuló sátortáborok Párizsban és környékén, amelyeket a hatóságok rendszeresen, eddig harminc alkalommal felszámoltak, s amelyekből mintegy 21 ezer embert szállítottak át befogadóközpontokba. Múlt pénteken 3800 embert vittek el a Stalingrad metrómegálló körül a járdákon felállított sátrakból.

Franciaország sokáig nem számított a migránsok célországának, tavaly 80 ezer kérelmet regisztráltak a hatóságok, idén viszont 100 ezerre emelkedhet ez a szám. A többi nyugat-európai országhoz képest mérsékeltebb mingránsáradat ellenére a francia hatóságok sokáig nem voltak felkészülve a menedékkérők befogadására, s fokozatosan alakítják ki számukra az újabb struktúrákat.

Kommentek:

Top 0