• Külföld
Gyöngyösi Lilla

Migránsokat küldhet Líbiából Európába az Iszlám Állam

Jean-Yves Le Drian francia védelmi miniszter szerint "hatalmas a kockázata" annak, hogy az Iszlám Állam migránsokat indít a dél-olasz Lampedusa szigete irányába az ellenőrzése alá vont líbiai területekről.

„Jelenleg 4-5 ezer harcosa van az Iszlám Államnak Líbiában, akik között sok az észak-afrikai és az egyiptomi. Európai gyakorlatilag nincs köztük, de még lehet" - mondta a francia kormánytag a Le Figaro című napilap interjújában. „Hatalmas a kockázata annak, hogy az Iszlám Állam megszervezi a migránsok átjutását Lampedusára" – mondta.

A védelmi miniszter szerint a legjobb eszköz annak megakadályozására, hogy az Iszlám Állam ellenőrizze a migránsok szállítását, a földközi-tengeri embercsempész-hálózatok elleni, Sophia elnevezésű uniós katonai hadművelet kiszélesítése.

„Bevethetővé kell tenni a líbiai vizeken is, sőt a tengerparti terülteken is a csempészet feltartóztatására és annak megakadályozására, hogy migránsok ezrei induljanak el a Földközi-tengeren az Iszlám Állam által kézben tartott part menti területekről. Az eszközök megvannak, de a Sophia nem mehet líbiai fennhatóságú vizekre a (líbiai) kormány kérése vagy nemzetközi megállapodás nélkül" – mondta Jean-Yves Le Drian.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Az októberben indult Sophia keretében az uniós államok mintegy hat hajója feltartóztathatja, átkutathatja és el is kobozhatja az embercsempészek hajóit, de kizárólag a nemzetközi vizeken. A művelet harmadik fázisához az ENSZ Biztonsági Tanácsának a felhatalmazására, valamint Líbia ilyen irányú kérelmére lenne szükség, csakhogy az észak-afrikai országban még mindig nem kezdte meg működését a nemzeti egységkormány.

    A francia erők líbiai jelenlétét érintő kérdésre a védelmi miniszter azt mondta: „felderítő repüléseket végzünk. Többet nem mondhatok". Szíriáról pedig azt, hogy az „Iszlám Állam visszavonulóban van".

    Jelentős előrelépéseket tettünk Ramádi városában, Irakban, és nemrégiben Haszakában és Saddádiban, két szíriai városban, amelyeket a kurd harcosoknak köszönhetően foglaltunk vissza az Iszlám Államtól - mondta a miniszter.

    „Úgy gondolom, hogy el tudjuk érni a kitűzött célokat: Rakka és Moszul visszaszerzését. Az előkészületek haladnak, elsősorban Moszulban, amelyet negyedről negyedre kell visszafoglalni. Az események a harctéren tehát pozitívak, jóllehet vannak továbbra is nehézségek" – mondta. 

    Top 16