• Külföld
Maksa Mónika

Migránsokat befogadó központ ellen tüntettek a parkolóban

Szlovénia fővárosának közelében, Kranjban tüntetett egy ellenzéki csoport az ott nyíló menekültszálló ellen. A tüntetést nem jelentették be, de közel háromezer ember gyűlt össze a demonstráción.

A megmozdulást az ellenzéki, jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) által támogatott egyik egyesület szervezte. A tüntetés annál a Kranj melletti volt barkácsáruháznál volt, amelyben menekültszállót akarnak létrehozni.

Közel 3 ezer tüntető gyűlt össze az áruház parkolójában szombaton. Szlovén nemzeti zászlókat lobogtattak. Transzparenseiken pedig a "Migránsközpont, nem, köszönjük!" és a "Minden hazafi kötelessége megvédeni az országot ettől a kormánytól" feliratokat lehetett látni.

Tüntetők Kranj mellett. Forrás: Europress - AFP/Jure Makovec

Tüntetők Kranj mellett. Forrás: Europress - AFP/Jure Makovec

EZT IS AJÁNLJUK:

    Tavaly október óta ez volt a legnagyobb menekültszállás elleni tüntetés Szlovéniában. Sok rendőrt vezényeltek a helyszínre, mert tartottak a be nem jelentett tüntetés kockázataitól, de nem volt rájuk szükség, mert nem történtek incidensek.

    A tüntetést egy nappal azután tartották, hogy kiderült, hogy Szlovénia az osztrákokénál alacsonyabb napi menedékkvóta bevezetését tervezi, hogy területén ne torlódhassanak fel a migránsok.

    Szlovénia korábban már megerősítette a Horvátországgal közös külső schengeni határának ellenőrzését.

    A szlovén belügyi államtitkár pénteken megerősítette, hogy a magyar-horvát határ tavaly októberi lezárása óta csak 227-en nyújtottak be menedékkérelmet Szlovéniában. Ha ez a szám meghaladja az ezret, akkor kénytelenek lesznek elutasítani a további menedékkérelmeket, mert nincs annyi befogadó kapacitásuk – írja az MTI.

    Top 16