• Külföld
Faktor

Csodálkoznak a szakértők: sokkal kevesebb migráns jön Európába

A szakértők korábban azt jósolták, hogy 2017-ben a migránsválság minden korábbi rekordot megdönt, és az első félév adatai ezt alá is támasztották - most azonban már jelentős csökkenésről számolnak be!

Fotó: Europress / Andreas Solaro - AFP

Fotó: Europress / Andreas Solaro - AFP

Hiába a nyár a legforgalmasabb időszak, a legfrissebb jelentések szerint július óta kevesebben érkeztek Európába, mint egy éve ugyanekkor. Július 1. óta csak 13500 migráns tette meg Észak-Afrikából indulva a Földközi-tengeri utat, míg egy éve ez a szám még 30500 volt. Barbara Molinario, az ENSZ menekültügyi főbiztosa hozzátette, hogy még korai lenne fellélegezni, a tendencia vissza is fordulhat. A szakértőket viszont már most nagyon megdöbbentette a visszaesés, amely mögött több ok is állhat - írja a The Local.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Egyrészt változtatott a részvétele módján a líbiai parti őrség: a hatóság sokkal nagyobb hatékonysággal ellenőrzi a partvidéket, a vízre szálló migránsokat líbiai felségvizeken visszafordítják - bár az utóbbi hónapban kevesebb hajót állítottak meg.

  Az NGO-konfliktusis a nyomás csökkenésével végződött: az embercsempészekkel való összejátszással vádolt szervezetek többsége kivonult a Földközi-tengerről, már csak három NGO hajója menti a bajba jutott migránsokat.

  De az igazán éles váltás Afrikában játszódott le: egyre többen kampányolnak a kontinens országaiban azért, hogy a fiatalok ne hagyják el hazájukat, miközben sorra zárják le a tranzitútvonalakat. Szudánt például már azzal vádolták, hogy fegyverrel kergették el azokat, akik észak felé tartva akartak átlépni a határon.

  Nyugat-Afrikában papok és aktivisták magyarázzák el az elvándorlásra készülőknek, hogy az Európába menekült társaiknak sem valósultak meg az álmaik, sokakat megkínoztak, rabszolgaságra kényszerítettek vagy meggyilkoltak útközben. A líbiai táborokban uralkodó pokoli állapotokról is egyre többen hallanak, és döntenek inkább a maradás mellett. Bár sokakat sikerül lebeszélni, még így is ezrek kelnek útra…

  2014 óta 600 ezer migráns ért partot Olaszországban, és 14 ezren haltak meg a tengeren. Az útvonal most tovább tolódik nyugat felé: a Marokkó-Spanyolország utat megtevők száma év eleje óta megtriplázódott, idén már 8200-en kötöttek ki a spanyol partokon.

  Kommentek:

  Top 16