• Külföld

Migránsok támadják a rendőröket Calais-ban

Hétfőn megkezdték felszámolni az észak-franciaországi Calais-ban az illegális sátortábor déli részét. A lille-i bíróság múlt héten engedélyezte a tábor felszámolását. A migránsok azonban már hétő este összetűztek a rendőrökkel.

Nagyjából 150 migráns, egy részük vasrudakkal, bejutott a tábor melletti kikötőbe és kövekkel kezdte dobálni az Angliába tartó autókat. A rendőrök könnygázzal oszlatták a tömeget.

Korábban a dzsungelnek nevezett táborban is 150 migráns tűzött össze a rendőrökkel, miután a sátrak egy része kigyulladt. A migránsok és a határokat felszámolni kívánó No Border nevű anarchista szervezet tagjai kövekkel dobálták a rendőröket, akik könnygázt és vízágyút vetettek be. A tűzben húsz sátor égett le, de a tűzoltók eloltották.

Lángol az egyik viskó a táborban. Forrás: Europress - AFP/Philippe Huguen

Lángol az egyik viskó a táborban. Forrás: Europress - AFP/Philippe Huguen

A No Border három tagját és egy migránst előállítottak a rendőrök. Öt rendőr könnyebben megsérült.

A francia állam egy magáncéget bízott meg azzal, hogy 20 sátrat távolítson el egy 100-szor 100 méteres területről. A cég munkásai buldózerrel dolgoztak és rohamrendőrök biztosították őket.

Néhány migráns, akik mellé szociális munkásokat is küldtek a hatóságok, hogy segítsenek a táborlakókat a felkínált szállásokra terelni, összeszedhette személyes holmijait a felszámolásra ítélt övezetben. A helyszíni tudósítások szerint a migránsok egy része azonban a "dzsungel" más részeire költözött át.

A rendőrség szerint egész nap dolgoztak a dzsungel felszámolásán.

A francia bíróság múlt csütörtökön engedélyezte a tábor déli részének felszámolását. A kormány szerint ott nagyjából ezer migráns él, de a segítők szerint 3 ezren laknak a viskókban. A prefektúra 3 hét alatt akarja felszámolni a területet.

Korábban számos segélyszervezet próbálta megakadályozni a tábor kiürítését, mert szerintük a migránsoknak nem ajánlottak fel megfelelő számú szálláshelyet, a nyomortelep megszüntetése pedig csak növelni fogja a feszültséget, és még kiszolgáltatottabbá teszi a migránsokat, akik Nagy-Britanniába akarnak jutni.

A Csalagút francia oldalán tavaly tavasszal alakult ki egy régi szeméttelep helyén a tábor. A hatóságok sokáig megtűrték, januárban pedig 125 fűtött lakókonténert is felállítottak. Ezekben 1500 ember szállhat meg, de eddig csak a konténerek fele telt meg. Ide akarják a táborban élőket beterelni, vagy az ország távolabbi részein ajánlanak nekik szállást, ha menekültkérelmet nyújtanak be Franciaországban.

A tábor felszámolásának hírére múlt csütörtökön Belgium ideiglenesen visszaállította a francia határszakasz ellenőrzését, hogy a Calais-ból elküldött migránsok ne arra meneküljenek – írja az MTI.

Top 0