• Külföld
Faktor

Új irányból támadják a határokat a migránsok

Nem lélegezhet fel Olaszország: ugyan délről némiképp enyhült a migránsforgalom, de közben északon egyre többen ostromolják a határt. Ezeket a csoportokat ugyanis visszafordították Németországban vagy éppen Svédországban, és most visszatérnek Olaszországba.

Fotó: Europress / Andrej Isakovic - AFP

Fotó: Europress / Andrej Isakovic - AFP

Észak-Olaszország Friuli-Venezia Giulia régiójának négy polgármestere közösen írt egy levelet a belügyminiszter Marco Minnitinek, amelyben segítséget kérnek a kormánytól az egyre súlyosabb helyzetben. Év eleje óta már több ezer migráns érkezett a régióba, miután az olyan európai országokban, mint Németország, Ausztria, Franciaország vagy Belgium, visszautasították a menedékkérelmüket. A migránsok azonban nem adják fel, ezért visszatérnek a kiindulási ponthoz: Olaszországhoz. Ezt pedig az északi régió keserüli meg legjobban, ezért kér támogatást Gorizia, Trieszt, Udine és Pordenone polgármestere a miniszterektől - írja a BBC.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Olaszország a török-EU-s megállapodás óta a legfőbb tranzitországgá vált, de az érkező migránsok többsége innen tovább is akart indulni Németországba, Svédországba vagy az Egyesült Királyságba. Az EU-s törvények alapján viszont a migránsoknak az átvilágításig a táborokban kellett maradniuk, így viszont rendszeressé váltak a zavargások, és rengetegen megszöktek. A visszafordítások hatására viszont Olaszország célországgá is válhat, amely végleg összeroppantaná a szociális rendszert.

  Goriziában a Caritas gondozásában álló hostel most migránsokkal van tele: a többségük pakisztáni és afgán fiatal, akik közül sokan évekig vártak Németországban arra, hogy elbírálják a menedékkérelmüket. A visszautasítás után Olaszországban próbálkoznak: úgy látják, itt gyorsabb a folyamat, és nagyobb eséllyel kapnak pozitív választ. Az olasz jogszabályok alapján az afgánok valóban reménykedhetnek, de sok pakisztáni is menekültstátuszt fog kapni Adalberto Chimera Caritas-munkatárs szerint. A férfi elmondása szerint naponta 15-20 új migráns érkezik a városba Németországból, Ausztriából vagy a balkáni útvonalról.

  A helyi pap, Franco Gismano szerint a migránsok eddig jól viselkedtek, békések voltak, de a lakosokban nő az idegengyűlölet.

  „Az emberek aggódnak, mikor azt látják, hogy ezek a fiatalok a belvárosban lófrálnak, és látszólag nem csinálnak semmit. De le kell szögeznünk, hogy az elmúlt években talán ha egyszer volt probléma a migránsokkal. Ők nagyon tisztelettudók, nem akarnak bajt kavarni.”
  Kommentek:

  Top 16