• Külföld
Faktor

Ez a város sem kér a migránsokból

Az észak-olaszországi Montichiari lakosai a város egykori kaszárnyája bejáratánál tüntetnek 130 migráns elhelyezése ellen, mert attól tartanak, hogy a kaszárnya migráns-állomássá alakulhat át - jelentette a SkyTg24 olasz hírtelevízió.

A második világháborúban meghalt Pietro Serini repülősről elnevezett egykori kaszárnya előtt napok óta százötven fős csoport tüntet: helyi vállalkozók, családanyák és az Északi Liga ellenzéki párt szimpatizánsai. A tiltakozók között van Pietro Serini unokája is, aki szerint a nagyapja emlékét gyalázzák meg a kaszárnya migránstáborrá való átalakításával. 

A kormány októberben jelentette be, hogy az Olaszországba érkező rendkívüli migrációs áradat miatt a bevándorlókat az olasz fegyveres erők tulajdonában levő, de használaton kívüli kaszárnyákban helyezik el. 

A Lombardiában levő, Bresciához közeli, huszonötezres Montichiari lakosai a SkyTg24-nek elmondták, nem a 130 menedékkérőtől tartanak. Attól félnek, hogy az első csoport után újabbak érkeznek, és az ötszázezer négyzetméter területű volt kaszárnya hatalmas migránsközponttá alakul át. Elmondták, hogy sajtóinformációk szerint az olasz  kormány több mint három millió eurót fordít a kaszárnya átalakítására, és ekkora összeg szerintük biztosan nem 130 fő elhelyezésére szükséges.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A szintén lombardiai Milánóban október végétől a volt Montello-kaszárnyában helyezik el a korábban a város pályaudvarán és utcáin táborozó migránsokat. 

    Nem Montichiari az első, amely nemet mond a migránsok befogadására. Nyár óta már több olasz város megtagadta ezt, közöttük a toszkán Capalbio, szeptemberben a venetói Abano Terme, októberben Gorino kisvárosa Emilia-Romagna tartományban, ahol húsz menedékkérő befogadása ellen a helyiek országúti barikádokat állítottak. A mintegy nyolcezer olasz önkormányzatból eddig 2600 fogadott be menedékkérőket.

    Kommentek:

    Top 16