• Külföld
Faktor

Újabb migránshullám éri el Európát

Vége az átmeneti olasz nyugalomnak, megduplázódott a tenger felől érkezők száma.

Rossz hírekkel szembesültek az olaszok: a múlt hónapban újra több ezer migráns érkezett a tengeren keresztül az országba - írja a Breitbart.

A Frontex jelentése szerint januárban 4800-nál is több migráns jutott illegálisan, a Földközi-tengeren keresztül Olaszországba – kétszer annyian, mint az azt megelőző hónapokban. A korábbi csökkenés annak volt köszönhető, hogy a csempészeket sokkal eredményesebben tudták megállítani a líbiai felségvizeken, több NGO-hajó is felfüggesztette mentési tevékenységét, illetve az időjárási körülmények sem kedveztek az átkelésnek. Mostanra azonban a csempészek megtalálták az újabb kiskapukat, mivel Líbiában fokozódott a rivális milíciák szembenállása, így a hatóságok figyelmét a harcok kötik le.

Az előzetes adatok szerint a legtöbb migráns eritreai, 1312 fő, de nagy számban érkeztek Olaszországba tunéziaiak (763), pakisztániak (279) és nigériaiak (252) is.

A migránsválságnak köszönhetően robbanásszerűen megnőtt az Olaszországban élő külföldiek száma is: a 2002-es adatokhoz képest 270 százalékos növekedésről számoltak be a hatóságok.

Az olaszok többsége nem érzi jól magát a migránsok lakta Olaszországban, elsősorban a fiatalok körében nagy az elégedetlenség. Egy friss felmérés szerint a 35 évnél fiatalabbak 65 százaléka mondta azt, hogy egyáltalán nem örül a hatalmas migránshullámnak, és más jelentések szerint az olaszok többsége elvesztette a hitét az EU-ban, mert a közösség támogatja a migránsok betelepítését. Ennek köszönhetően az olasz pártok között megerősödtek az euroszkeptikus, populista, szélsőjobboldali politikát képviselő csoportok, mint például az Öt Csillag Mozgalom, illetve az Északi Liga, amelyek jó eredményekre számíthatnak a márciusi választásokon.

Kommentek:

Top 0