• Külföld
Faktor

Tömegtragédia a tengeren, rengeteg migráns szállt hajóba

Több mint 2560 embert mentettek ki az elmúlt napokban a Földközi-tengerből különböző segélyszervezetek, de 30-nál is több ember életét vesztette az Európába vezető veszélyes tengeri út során - adta hírül a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IMO).

Fotó: Europress / Angelos Tzortzinis - AFP

Fotó: Europress / Angelos Tzortzinis - AFP

Több mint 2560 menekültet és bevándorlót mentettek meg az elmúlt négy nap során a Földközi-tengeren, és harmincnégy holttestet emeltek ki a vízből

- írta Twitteren Flavio Di Giacomo, az ENSZ migrációs szervezetének szóvivője.

Huszonhat holttestet azután találtak meg, hogy egy migránsokat szállító hajó pénteken süllyedni kezdett - közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának szóvivője, aki szerint 64 embert sikerült kimenteni.

"Több ember is lehet az eltűntek között, de ezt addig nem tudjuk megmondani, amíg nem beszélünk a túlélőkkel" - mondta a szóvivő.

Az Európai Unió Eunavfor Med missziója is nehéz napról számolt be pénteken Facebook-oldalán. Hajóját egy helikopter kísérte, amely a süllyedő gumicsónakok helyét azonosította a tengeren.

Olasz médiaértesülések szerint az olasz parti őrség Diciotti nevű hajója szombat délelőtt 764 bevándorlót és menekültet - közöttük 112 kiskorút - szállított a dél-olaszországi Reggio Calabriába. Nyolc holttest is volt a fedélzeten. Az Orvosok Határok Nélkül nevű segélyszervezet Aquarius nevű hajója a calabriai Vibo Valentiába szállított pénteken 588 migránst, akiket a líbiai partok közelében mentettek ki az elmúlt napokban. Tizennyolc algériai bevándorló pedig Szardínia szigetén kötött ki egy csónakkal.

Bár augusztus óta jelentősen csökkent az Olaszországba a Földközi-tengeren át érkező menekültek száma, a mentést végző hajóknak így is van még bőven feladata - írta a dpa.

Az IMO adatai szerint idén több mint 2800 ember fulladt a Földközi-tengerbe átkelés közben.

Kommentek:

Top 0