• Külföld

Migránsok között jött az egyik terrorista - egy merénylő megszökött

Hét támadó meghalt a párizsi merényletekben. Egyikük migránsok között jött Európába, valószínűleg Magyarországon is járt. A nyolcadikat még keresik a rendőrök, ő még szabadon bujkál valahol.

Egyelőre csak az egyik fegyverest nevezte meg a francia rendőrség, egy bizonyos Omar Ismail Mostefait, akinek a testvérét, az apját és a sógornőjét is őrizetbe vették. Az algériai származású, francia férfiről bővebben már írtunk itt a Faktoron.

A belga hatóságok megállapították, hogy két francia állampolgárságú merénylő Brüsszelben élt, onnan mentek át Párizsba. Belgiumban közben legalább hét embert vettek őrizetbe, akiknek közük volt a terrortámadáshoz. A merényletsorozat belga száláról itt olvashat bővebben.

Fotó: Blic

Fotó: Blic

Az egyik bombatámadás közelében megtalálták a 25 éves, szíriai Ahmed Almohamed útlevelét. Ő október 3-án Görögországban, Lérosz szigetén érkezett Európába, itt levették az ujjlenyomatát is. Ez az ujjlenyomat megegyezett a halott terroristáéval a CNN szerint. A szerb újság, a Blic arról írt, hogy a migráns október 7-én átutazott az országon, majd október 8-án Opatovacon is nyilvántartásba vették. Ezután valószínűleg Magyarországon is átutazott.

A görög Protothema nevű napilap azt írta, hogy a terrorista egy Mohammed Almohamed nevű férfi társaságában szelte át a fél kontinenst és ellenőrzéskor megtagadta, hogy bemutassa az úti okmányait.

Egyes hírek szerint ő volt az a terrorista, aki be akart menni a stadionba, de elküldték a biztonsági őrök.

A francia média értesülései szerint egy emberre még vadásznak. Nyolc támadó volt ugyanis és csak hét holttestet találtak. Városi rendőrségi forrásra hivatkozva a BFM TV közölte, hogy a francia férfinek, aki a fekete Volkswagen Polot bérelte, és látták a 89 halálos áldozatot követelő koncertterem melletti mészárlásnál, még nem akadtak a nyomára. Sem a halott támadók, sem a Belgiumban elfogott feltételezett társaik között nem találták.

Top 0