• Külföld
Faktor

"Itt halunk meg!" - egyre jobban félnek a migránsok

A tervezettnél jóval később, de végül az olasz kormány felgyorsította a migránsok menedékkérelmeinek elbírálását, és ezzel együtt az illegális határátlépők kiutasítását is.

Fotó Europress / Panayotis Tzamaros - AFP

Fotó Europress / Panayotis Tzamaros - AFP

Sorra nyitják az olyan átmeneti befogadó központokat, ahol a migránsok a döntést várják: mikor kell elindulniuk haza. Az olasz kormány a múlt héten engedélyezte újabb 11 központ megnyitását, amelyek további 1600 migránst tudnak elszállásolni. Eközben a táborokban pedig a bizonytalanság miatt egyre nagyobb a feszültség - írja a The Local.

„Itt halunk meg”

– mondta zokogva a római Ponte Galeria központban a 47 éves Khadigia Shabbi. A líbiai nőt terrorista kapcsolatok miatt tartóztatták le 2015 végén, de ő azóta is tagadja az ellene felhozott vádakat. A táborban egyébként 63 nő él, közel felük benyújtotta már a menedékkérelmét. A többségük Líbián keresztül, a tengeri útvonalon érkezett Olaszországba, de élnek itt ukránok és kínaiak is.

Olaszországban jelenleg 176 ezer migráns él a táborokban, közülük 45 ezren 2017-ben érkeztek – ez 40 százalékos növekedést jelent a tavalyi év adataihoz képest. Ráadásul a szakértők szerint nyáron újabb rekordok dőlhetnek meg, annyian készülnek Európába.

Fotó Europress / Andreas Solaro - AFP

Fotó Europress / Andreas Solaro - AFP

Áprilisban sikerült kiharcolnia az olasz belügyminiszternek, Marco Minnitinek, hogy felgyorsítsák a menedékkérelmek elbírálását: a „gyorsan ítélő migránsbíróságok” eddig a benyújtott kérelmek 60 százalékát visszautasították, így az érintett migránsoknak rövidesen el kell hagyniuk az országot. Január és április között már 6242 embert deportáltak, de hiába, hiszen napról napra egyre több, Líbiából elindított gumicsónak éri el a partokat. A kormány a Tunéziával, Egyiptommal és Marokkóval kötött megállapodásnak köszönhetően az onnan útra kelő migránsokat azonnal visszafordítja, a többieknek viszont át kell esniük a vizsgálaton.

A kiutasítás viszont nem sokat ér: sokan bármit megtennének azért, hogy Európában maradhassanak.

„Ha kiutasítanak, visszajövök. Komolyan mondom, nekem nem maradt ott semmim”

– mondta a Ponte Galeria egyik lakója.

A Demokratapárt szenátora, Luigi Manconi szerint a táborok működése eleve hibás, hiszen olyanokat is bezárnak, akiket nem kéne. A kerítéseken túl pedig az alvilág várja a lakókat: nők tucatjait kényszerítik prostitúcióra az erősebb migránsok, miközben egyre terjed az erőszak és a bűnözés. A migránsoknak ugyanis egész nap semmi dolga, unalmukban pedig inkább egymást bántják.

Kommentek:

Top 0