• Külföld
Faktor

Több száz migránst űztek ki az erdőből

Közel 350 migránst telepített ki egy több száz rendőrből álló egység az észak-franciaországi Grand-Synthét határoló erdőből. Az elsősorban iraki kurdokból álló migránscsoport az Egyesült Királyságba akart átjutni.

Fotó: Europress / Philippe Huguen - AFP

Fotó: Europress / Philippe Huguen - AFP

A rendőrök felszámolták az erdőben kialakuló spontán tábort, és a migránsokat buszokkal 10 francia befogadó központba szállították őket. A migránsok között 56 gyerek és 40 nő is volt - írja a The Local.

Grand-Synthe 30 kilométerre található Calais-tól, és a Dzsungel felszámolása óta egyre több migráns megy ide, abban a reményben, hogy innen továbbutazhatnak brit területre. A város polgármestere, Damien Careme a francia kormány tiltakozása ellenére még 2016 elején migránstábort nyitott a város határában – az 1500 főnek átmeneti otthont adó tábor viszont idén áprilisban leégett, miután az afgán és kurd migránsok összeverekedtek és felgyújtották a sátrakat.

Careme azt tervezi, hogy újabb tábort nyittat, és más módokon is segíti a területen átvonuló migránsokat. A kormány szerint viszont ezzel nem segítené a migránsokat, csak arra biztatná őket, hogy használják ki az illegális lehetőségeket. Az állam azt szeretné elérni, hogy a migránsok Franciaországban nyújtsák be menedékkérelmüket, de a nagy többség inkább megpróbál minden módon Nagy-Britanniába jutni.

Kommentek:

Top 0