• Külföld
Faktor

Az átkelés ára: gyilkosságra kényszerítik a migránsokat a csempészek

Újabb borzalmas részletek derültek ki arról, mire kényszerítik az embercsempészek a migránsokat: élve kell eltemetniük a beteg és a sebesült társaikat!

Fotó: Europress / Carl Court - Getty Images

Fotó: Europress / Carl Court - Getty Images

Mivel a migránsok többsége hónapokon át vár Észak-Afrika zsúfolt táboraiban embertelen körülmények között arra, hogy a csempészek hajót szerezzenek nekik, nagyon sokan legyengülten sorakoznak fel a Földközi-tenger partján. Százak vannak, akik megbetegednek a zsúfolt telepeken, a csempészek vagy más migránsok sebzik meg őket, de sokan eleve sebesülten érkeztek Észak-Líbiába - írja az Express.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Az embercsempészek viszont csak az erős, egészséges embereket hajlandóak útra indítani a busás jövedelem fejében. Ezért arra kényszerítik a migránsokat, hogy végezzenek azokkal, akik nem élnék túl az átkelést. Több Európába jutott migráns is mesélt a brutális gyilkosságokról: még hallották, ahogy az áldozatok a rokonaik nevét kiabálják a föld alól, de nem segíthettek rajtuk – az embercsempészek késekkel, fegyverekkel szorították vissza őket.

    Flavio Di Giacomo, az International Organisation for Migration szóvivője szerint a csempészek csak a pénzt látják a migránsokban, az emberi résszel nem foglalkoznak. Azokat például, akik nem hajlandóak beszállni a gumicsónakokba, mert azok túlzsúfoltak vagy nagyon rozogák, a parton agyonlövik – és ezzel „le is tudják a gondot”. A gyilkosságok pedig nem ritkák, hiszen sok afrikai még életében nem látott akkora vízmennyiséget, mint a tenger, és ezért félnek tőle, vonakodnak hajóra szállni. Az embercsempészeknek viszont a gyorsaság a legfontosabb, ezért nem vesződnek a migránsok bátorításával.

    Idén már 1309 migráns vesztette életét a tengeri átkelés során – 2016-ban összesen 5098-an fulladtak bele a Földközi-tengerbe.

    Kommentek:

    Top 16