• Külföld
Faktor

Két ország is megtelt migránsokkal

Az olaszok és a görögök lassan kitehetik a tengeri határra a "Megtelt" táblát...

Fotó: Europress / Aris Messinis - AFP

Fotó: Europress / Aris Messinis - AFP

Az Észak-Afrikából és Törökországból érkező migránshajókról már annyi embert vettek át a görög és olasz hajók, hogy a két ország már nem képes több migránsnak ideiglenes otthont adni - írja a Fox News.

Az ENSZ migrációs szerve szerint 2017 első két és fél hónapjában 20484 migráns érkezett Európába. Több mint 80 százalékuk Olaszországban ért partot, ezt követően Görög- és Spanyolországban kötöttek ki a legtöbben. 2017 januárja óta 481 Olaszországba tartó migráns fulladt bele a tengerbe.

A görög migrációügyi miniszter, Yannis Mouzalas szerint Görögország a továbbiakban már nem képes eleget tenni a Dublini egyezménynek, mely szerint a migránsokat azokban az EU-s országokban kell regisztrálni, ahol beléptek Európába. A görög táborokban ugyanis már vagy 60 ezer migráns él, ezzel pedig Görögország teljesítőképessége felső határára ért, nincs több pénzük a probléma megoldására.

Az olasz jelentések még borzasztóbb részletekről szólnak: eszerint az embercsempészek már a humanitárius szervek tengeri mentőcsapataiba is beszivárogtak. Így a bűnözők vöröskeresztes ruhában "állítólag" kimenekítik a bajba jutottakat a tengerből, de valójában komoly pénzösszegekért cserébe szállítják át a migránsokat Líbiából Európába – ahelyett, hogy visszajuttatnák őket Észak-Afrikába. Ha a csempészeket nem sikerül megfékezni, akkor az év végére Olaszországban is több tízezerrel nő a migránsok száma.

Olaszországba az elmúlt három év során nagyjából 500 ezer migráns érkezett.

Kommentek:

Top 0