• Külföld
Faktor

Egymillió migránst nem lehet kiutasítani

Közel egymillió olyan migráns él most illegálisan az Egyesült Királyság területén, akiket sosem fognak tudni kitoloncolni a hatóságok - ezt a brit belügyminisztérium határvédelemért felelős osztályának egykori vezérigazgatója mondta egy sajtótájékoztatón.

Fotó: Europress / Federico Scoppa - AFP

Fotó: Europress / Federico Scoppa - AFP

David Wood szerint az elmúlt évek alatt annyi illegális határátlépő jutott be  Nagy-Britanniába, hogy a hatóságok már nem bírják ezt a hatalmas munkamennyiséget, és ezért nagyon sok migráns esetében nem tudják bebizonyítani, hogy illegálisan tartózkodnak az országban - írja az Express.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Wood szerint évről-évre egyre fogy a hatóságok állománya, miközben egyre több migráns rohamozza a partokat, és a források is egyre szűkösebbek. Emiatt állt elő az a helyzet, hogy az illegális migránsok felkutatása és kitoloncolása sok esetben meghaladja az erejüket, így közel egymillióan nyugodtan tovább élhetnek az országban.

  Wood szavait tömeges elégedetlenség követte, több képviselő is tarthatatlannak találta ezt a helyzetet.

  Ez nem elfogadható, hogy a hatóságok felemelt kezekkel közlik, hogy semmit sem lehet tenni: ezzel gyakorlatilag engedélyezik az illegális migrációt. A kormánynak össze kell gyűjtenie azokat az embereket, akik illegálisan tartózkodnak az országban, és ki kell őket utasítania. Ennyit megérdemelnek az adófizetőink

  – mondta Philip Davies tory képviselő, míg kollégája, Nigel Mills szerint elborzasztaná a szavazóit, ha tudnák, hogy "illegális elemek élnek közöttük, akik ugyanúgy kaphatnak munkát vagy szociális ellátást, mint ők."

  Ráadásul az egymillió illegális migráns csak becsült szám, pontos adat nem áll a belügyminisztérium rendelkezésére, mivel  a migránsok jól elrejtőztek a hatóságok elől, így akár sokkal többen is lehetnek. 2001-ben a belügyminisztérium még 430 ezerre becsülte az országban feketén tartózkodók számát, de az utóbbi években kirobbant a migránsválság, amely Európa-szerte robbanásszerűen megnövelte a papírok nélkül itt tartózkodók számát. A Civitas nevű brit szociálpolitikai kutatóintézet jelentése szerint az elmúlt időszakban évente 150 ezer illegális migránssal nőtt az ország lakosságának száma.

  Wood bejelentésének hatására az alsóházi képviselők többsége szigorúbb, átgondoltabb törvényeket követel a helyzet orvoslására.

  Kommentek:

  Top 16