• Külföld
Faktor

Migránsok lepték el a fővárost

Múlt héten négy nap alatt felszámolták a francia hatóságok az ország legnagyobb migránstáborát, a calais-i Dzsungelt. A kikötőváros rövid időre fellélegezhet - a nyomás most Párizson van: már most több ezer migráns alszik az utcákon. És ez a szám csak nőni fog...

Fotó: Europress / Joel Saget - AFP

Fotó: Europress / Joel Saget - AFP

A francia főváros több pontját is jelenleg szorosan egymás mellé lerakott sátrak, száradni kiakasztott ruhák és szeméthegyek borítják, köztük migránsok állnak hosszú sorban az ételért, amelyet önkéntesek főznek nekik. A világ egyik leggazdagabb városa most úgy néz ki, mint lebontás előtt a migránsválság szimbóluma: a Dzsungel. Csakhogy a sátortábort nem azért számolták fel, hogy a migránsok ezután Párizsban építsék újra a Dzsungelt.

A calais-i táborból a migránsokat az ország 450 befogadó központjába szállították át - ha hagyták. Sokan ugyanis a partszakaszon maradtak az angliai átjutás reményében - több ezren pedig Párizsba vonultak. Ezzel pedig a humanitárius válságot nem oldották meg a franciák, csak áthelyezték a fővárosba - írja a The Local.

Fotó: Europress / Joel Saget - AFP

Fotó: Europress / Joel Saget - AFP

Egy nemzetközi szervezet vezetője azt mondta, hogy jelenleg több mint ezer migránsnak adnak enni Északkelet-Párizsban. Néhány napja még "csak" 700-800-an álltak sorba.

Párizs számára nem az az új, hogy migránsok alszanak az utcán - közel 18 hónapja folyamatosan érkeznek a fővárosba menedékkérők. A változást csak a számok hozzák: most több ezren vannak az utcákon. A rendőrség felszámolja a spontán táborokat, de pár nap múlva újra megjelennek a sátrak, és gombamód szaporodnak városszerte. Van olyan metróállomás, amely előtt június óta már hússzor szüntették meg a "tábort" - most újra laknak ott migránsok.

A rendőrség több helyet kordonokkal zárt le, de ezzel is csak annyit sikerült elérni, hogy a migránsok újabb és újabb helyeket találnak sátraiknak.

Fotó: Europress / Philippe Lopez - AFP

Fotó: Europress / Philippe Lopez - AFP

Sok párizsi azt meséli, hogy a migránsok ingáznak Párizs és Calais között, attól függően, hogy éppen miben reménykednek: a menedékkérelmük elfogadásában vagy az angliai átjutásban.

A városvezetés végül úgy döntött, nyit egy befogadóközpontot - de ebben csak 400 migránsnak jut hely, ha a létesítmény elkészül. Ez pedig belső migránsháborúhoz fog vezetni. Ráadásul a francia bürokrácia malmai nagyon lassan őrölnek, a migránsok hosszú hónapokat várnak kérelmük elbírálására, ami fokozza a feszültséget. Párizsban főleg afgán, eritreai és szudáni migránsok élnek hónapokig az utcán, a döntésre várva.

Ezt az időt pedig nagyon kevesen használják a beilleszkedésre - önkéntesek ingyenes franciaórákat adnak az érdeklődőknek. Ha egy tucatnyian elmennek rá, már sikeresnek mondható a vállalkozás... A többiek csak az ellátásban reménykednek, de semmi jelét nem adják a beilleszkedési vágynak.

Kommentek:

Top 0