• Külföld
Faktor

Nem bírták tovább, a spanyolok is lezárták a határt

A spanyol enklávénál, Ceutánál is betelt a pohár: a Marokkó felől érkező migránsok miatt fenyegetésképp egy hétre lezárják a határt. A kettős kerítésen ugyanis szinte hetente próbálnak áttörni a migránsok, több száz, de akár ezer fős csoportokban is.

Fotó: Europress / Jose Colon - AFP

Fotó: Europress / Jose Colon - AFP

Ceuta és Melilla Spanyolország két Afrikában fekvő városa, de a nyomás sokkal nagyobb mértékben csapódik le az Európához közelebb található Ceután. Ha a migránsok átjutnak a kerítésen, akkor már uniós területre lépnek, még akkor is, ha a helyiek szerint erről Brüsszel hajlamos megfeledkezni - írja az Express.

EZT IS AJÁNLJUK:
  „Ez nem a mi problémánk, és nem is mi fogjuk megoldani. Ez az EU problémája, mert az autonóm városok a kontinensre lépés kapuját jelentik”

  – mondta a ceutai képviselőtestület tagja, Nicolás Fernández Cucurull.

  A ceutaiak szerint az uniós vezetők nem foglalkoznak a panaszaikkal, mert az enklávé a Schengeni-övezeten kívül található. Ezért Ceuta a saját kezébe vette sorsát, és a marokkói kormánnyal egyeztetve úgy döntöttek, lezárják egy hétre a határt, mert megtudták, hogy újabb nagy migránscsoport tart felé. Ezt követően újabb, akár hosszabb időre szóló megállapodásokat is köthetnek – akkor pedig a migránsok vagy Líbia felé fordulnak, vagy marokkói kikötőkből indulnak el Spanyolország felé. Ebben a helyzetben viszont Brüsszel már kénytelen lesz foglalkozni a problémával.

  Fotó: Europress / Jose Colon - AFP

  Fotó: Europress / Jose Colon - AFP

  De az EU akkor sem halogathatná tovább a segítségnyújtást, ha Ceuta felhagyna a határ őrzésével, és beengedne minden migránst a területére – így ugyanis egy tagállam, Spanyolország roppanna meg, amit az uniós vezetők már kénytelenek lennének észrevenni. Ceutában közel 85 ezer ember él, akik közé rengeteg migráns szivárog be.

  A dupla soros, kihegyezett, bekamerázott kerítést szinte hetente rohamozzák a migránsok – legutóbb hétfőn hajnalban próbálta megmászni egy 200 fős csoport, 73-nak sikerült a rendőröket legázolva bejutni a városba. Januárban volt az idei legnagyobb roham: akkor 1100-an támadtak egyszerre, összecsaptak a határőrökkel, akik közül 50-en kerültek kórházba.

  Kommentek:

  Top 16