• Külföld
Faktor

Nagy a baj Franciaországban, mire készülnek a migránsok?

Októberben a spontán migránstábor, a Dzsungel felszámolása után a francia kikötővárosok rövid időre lélegezhettek fel - a nyugalmi időszaknak azonban ezennel vége.

Fotó: Europress / Philippe Huguen - AFP

Fotó: Europress / Philippe Huguen - AFP

A várakozások szerint a helyzet idén nyáron minden eddiginél rosszabb lehet, mivel rekordmennyiségű migráns próbál átkelni Európába, és a többségük az Egyesült Királyságba szeretne átjutni. Ehhez viszont az út Calais-n át vezet - írja az Express.

Azért, hogy ne térjenek vissza a spontán sátortábor, a Dzsungel aranykorát idéző borzalmas napok a kikötővárosokba, a régió vezetője felszólította a francia kormány tagjait, hogy tegyenek megelőző lépéseket, mielőtt a hatalmas migránshullám eléri Calais-t. A miniszterelnöknek, Edouard Philippe-nek címzett levelében Xavier Bertrand azt javasolja, hogy kezdjék el letartóztatni és kitoloncolni azokat a migránsokat, akik illegális módon akarnak az Egyesült Királyságba utazni.

„A helyzet újra kezd aggasztóvá válni. Naponta figyelmeztetnek a fuvarozók, hogy migránsok akarnak felkapaszkodni a teherautókra. A helyiek attól félnek, a migránsok újra elárasztják Calais-t. A veszély nagyon is valós”

– írta Bertrand.

De nemcsak Bertrand, más francia tisztviselők is aggódnak amiatt, hogy mit hozhat a nyár. Egyre többen javasolják azt, hogy a britekkel összefogva dolgozzanak ki megoldást a közös problémára, és erre lehetőleg minél előbb kerítsenek sort. Minél tovább hezitálnak, annál több migráns szivároghat Calais-ba és Doverbe.

Kommentek:

Top 0