• Külföld
Faktor

Sokkot kaptak a franciák: újabb migránstáborok nyílnak

Bár októberben hosszas viták után felszámolták az akkor közel 8000 migránsnak otthont adó spontán sátortábort, a Dzsungelt, úgy tűnik, Calais csak ennyi időre lélegezhetett fel.

Fotó: Europress / Philippe Huguen - AFP

Fotó: Europress / Philippe Huguen - AFP

Napjainkban több ezer migráns – elsősorban fiatal férfiak – táborozik az észak-francia kikötővárosok környékén, arra várva, hogy illegális úton az Egyesült Királyságba juthassanak. A francia kormány pedig a jelek szerint a lakosok helyett őket segíti - írja az Express.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Gerard Collomb belügyminiszter bejelentette, hogy a térségben a közeljövőben két migránstábort is nyitnak. A Troisvaux-ban és Bailleulban nyíló központok 300-300 migránst szállásolnak el ideiglenesen. Collomb azt ígérte, hogy nem hozzák vissza a Dzsungel pokoli napjait, de most már olyan sok migráns van a környéken, hogy muszáj szállást, tisztálkodási lehetőséget és ételt-italt biztosítaniuk nekik.

  Calais polgármestere szerint viszont ezzel a lépéssel pont arra ösztönzik a migránsokat, hogy megint rohamozzák meg a kikötővárosokat.

  „Ez igazságtalanság Calais lakóival szemben!”

  – mondta Natacha Bouchart, aki szerint a két új tábor mellett számtalan spontán sátortábor, mini-Dzsungel fog gombaként kinőni a földből.

  Hétfőn utasította el a francia legfelső bíróság a fellebbezést az ellen a törvény ellen, mely szerint a Calais környéki településeken az önkormányzatok kötelesek vizet és tisztálkodási lehetőséget biztosítani a migránsoknak: indoklásuk szerint ha helyt adnának a fellebbezésnek, azzal embertelen körülmények kialakítását támogatnák. Így viszont még nehezebb lesz megállítani a migránsokat…

  Kommentek:

  Top 16