• Külföld
Faktor

Nem szállhatnak fel reggel a buszra migránsok

Kitiltotta a reggeli tömegközlekedésből a menedékkérő külföldieket az olaszországi Calizzano polgármestere, mert szerinte a migránsok az autóbuszokon utazó diáklányokat "zavarják".

Fotó: Europress / STR - AFP

Fotó: Europress / STR - AFP

A több mint 1500 lakosú, liguriai kisváros polgármestere, Pierangelo Olivieri rendelkezése szerint a Calizzanóban tartózkodó menedékkérők nem szállhatnak fel a reggeli távolsági buszokra, amelyekkel a helyi diákok a közeli nagyvárosokba járnak iskolába. A polgármester döntését úgy indokolta, hogy az afrikai menedékkérők magatartása "zavarja" az iskolás lányokat, bár eddig még senkit nem zaklattak.

Mint mondta, a migránsok nem vesznek jegyet, ingyen utaznak, ezért sem kell őket a buszokra felengedni.

A polgármester felszólította a távolsági buszokat üzemeltető szövetkezetet, hogy a migránsokat ne engedje fel a reggeli járatokra, csak a későbbi időpontokban közlekedő buszokra, és vetessen velük menetjegyet. A közlekedési vállalat vezetője lehetetlennek nevezte az utasok megkülönböztetését faji alapon.

Calizzanóban negyven menedékkérő tartózkodik: többségében huszonéves afrikai fiatalemberek, akiket az önkormányzat a helyi szállodában helyezett el. Napközben Calizzano környékén végeznek munkát. A szállodában lakó nigériai és elefántcsontparti menedékkérők már többször összeverekedtek, a legutolsó alkalommal hárman megsebesültek, és a rendőrségnek kellett beavatkoznia.

A polgármester hangsúlyozta, hogy döntését nem a rasszizmus vagy az intolerancia motiválja, de a szállodában lezajlott vita és a helyi lányok beszámolói megváltoztatták a menedékkérőkkel szembeni hangulatot. Ezért azt kérte az olasz belügyminisztériumtól, hogy a jelenleg Calizzanóban tartózkodó menedékkérők felét máshova helyezzék át.

Kommentek:

Top 0