• Belföld

Új információk: rárúgták az ablakot a kézis lányokra a migránsok Körmenden

Az újranyíló körmendi befogadóállomás éppen a városi sportcsarnok mellett kapott helyet. A migránsok a kézis lányokat zaklatták. Lázár János kora délutáni sajtótájékoztatóján azt mondta, Orbán Viktor azonnali intézkedésre szólította fel Pintér Sándort.

A migránsok három napja érkeztek a körmendi ideiglenes befogadóállomásra, de a város lakói máris panaszkodnak rájuk. A tábor egy áruházzal szemben, a BM Rendészeti Szakközépiskolájával egy telken található. Ráadásul a sportcsarnokot is ugyanazon a kapun keresztül lehet megközelíteni, mint a sátortábort.

A migránsok szabadon mozoghatnak a városban. Dukai Miklós helyettes államtitkár korábban azt mondta, Körmendre csak regisztrált migránsok kerülnek, akik előzőleg mindenféle orvosi szűrővizsgálaton is átestek.   

Szerdán 40 migráns érkezett a 300 férőhelyes táborba. A sportcsarnok üvegfalán át a junior-serdülő lánycsapat kézilabdaedzését kezdték nézni, amikor pedig az iskola ügyeletes tisztje rájuk szólt, az egyik férfi berúgta az ablakot.

Faragó András, a Körmendi DMTE Egyesület Elnöke az atv.hu-nak azt mondta, hogy az edzést azonnal megszakították, a lányokat pedig biztonságba helyezték. A szülők felháborodtak, hogy a város nem védi meg a gyerekeiket, és nem értik, hogy a rendőrök miért nem őrzik az egyik legforgalmasabb sportlétesítményt. Sok szülő addig nem akarja edzésre hozni a gyerekeit, amíg működik a tábor, ezért az edző kénytelen szüneteltetni az edzéseket. Faragó András maga is félti a lányait.

Sátortábor az iskola és a sportcsarnok mellett. Fotó: Varga György / MTI

Sátortábor az iskola és a sportcsarnok mellett. Fotó: Varga György / MTI

Az egyesületbe naponta körülbelül 100 tinédzser jár sportolni. Ezek a kosarasok és kézilabdások az országos bajnokságban is szerepelnek. Így most az ő jövőjük is bizonytalanná vált.

A körmendi befogadóállomás tervét február végén jelentették be, felkészülésképpen az esetlegesen ismét megjelenő migránstömegekre. Március elején már el is kezdték építeni a sátortábort, illetve a lakosság kérésére megerősítették az iskola kerítését. A migránsok érkezéséről április végén tájékoztattak, ekkor jelentette be a polgármester, Bebes István azt is, hogy több rendőr lesz Körmend utcáin, akik folyamatosan ellenőrzéseket tartanak, szükség esetén pedig a honvédség is segíti a munkájukat. Pár nappal később, május 2-án meg is érkeztek az első migránsok, állítólag a bicskei befogadóközpontból.

Kerestük az iskola vezetőségét és a Bevándorlási Hivatalt az ügyben, mihelyst válasz érkezik kérdéseinkre, közölni fogjuk.

Lázár János mai sajtótájékoztatóján azt mondta, Orbán Viktor azonnali intézkedésre szólította fel Pintér Sándort.

Top 0