• Külföld
Faktor

Ezzel a tervvel állítaná meg a migránsokat az EU

Új tervvel állt elő a német és az olasz belügyminiszter: Brüsszelnek címzett levelükben azt javasolják, hogy Európa déli határát tolják ki Líbia és Niger közé - ezzel ugyanis útját lehetne állni egy újabb, hatalmas migránshullámnak.

Fotó: Europress / Andreas Solaro - AFP

Fotó: Europress / Andreas Solaro - AFP

A "leköltöztetett" határon ellenőriznék a migránsokat, így már Afrikában kiderülne, ki menekül valós veszély elől, és ki az, aki csak gazdasági okokból szeretne Európában élni – őket azonnal vissza is fordítanák. A polgárháború sújtotta Líbia ugyanis a migránsválság fő tranzitországává vált, mióta az EU és Törökország múlt márciusban megállapodott a migránsok ideiglenes török befogadásáról. A líbiai határellenőrzéssel pedig el lehetne vágni a közép-afrikai és szubszaharai migránsok elől is az Európába vezető utat - írja az Express.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A határáthelyezésnek több előnye is van. Egyrészt felszabadítaná Olaszországot – és ezáltal Európát is – a hatalmas migránsnyomás alól, hiszen a Líbia és Olaszország közötti útvonalat hetente ezrek teszik meg. Másrészt pedig naponta százak életét lehetne megmenteni, hiszen a veszélyes tengeri utazást sokan nem élik túl. Valamint az egyre nagyobb összegekre hajtó embercsempész-hálózatnak is nagy érvágás lenne, ha elesnének a Földközi-tengeri bevételi forrásuktól.

    Több NGO-t is megvádoltak az olasz ügyészek: szerintük a szervezetek összejátszanak az embercsempészekkel, és "tengeri taxiként" szállítják Líbiából az olasz partokra a migránsokat, súlyos válságba sodorva így Olaszországot.

    Idén már 42500 migráns érkezett Olaszországba, 97 százalékuk Líbiából indult. A líbiai táborokban pedig jelenleg 7-8 ezer afrikai migráns vár arra, hogy az embercsempészek hajót kerítsenek nekik.

    Kommentek:

    Top 16