• Külföld
Faktor

Eltolódik a migrációs útvonal, a spanyolokon a nyomás

Bő háromnegyed év alatt sokat változott a migrációs útvonalak hálózata: a török-görög vonalról a líbiai-olasz vonalra, majd onnan még nyugatabbra, a marokkói-spanyol részre vonultak át a migránsok.

Fotó: Europress / Antonio Sempere - AFP

Fotó: Europress / Antonio Sempere - AFP

Kedden a spanyol vízimentők 64 migránst mentettek ki a tengerből, köztük 11 nőt és gyereket. A spanyol egységeknek egyre több dolga van, mióta drasztikusan megnőtt a Marokkóból Spanyolországba tartó gumicsónakok száma. A mentők munkáját a légierő segíti, akik a szoros felett repülve figyelik, merre járnak éppen a migránshajók - írja a The Local.

Január és szeptember óta 5445 afrikai érkezett a tengeren keresztül Spanyolországba – az átkelések 62 migráns életébe kerültek.

A márciusi EU-Törökország megállapodás megkötése óta a török-görög útvonalon egyre kevesebb migráns tud átkelni Európába. Ha át is jutnak, a továbbjutás sem megy könnyen, mivel a balkáni országok lezárták a határaikat. Ezért az útvonal áttolódott a Líbia-Olaszország közti tengeri átkelésre, amely azonban hossza miatt nagyon veszélyes. Sok migráns ezért még tovább gyalogol Afrikában, és Marokkóban vagy a spanyol enklávéban, Ceutában próbál meg hajóra szállni. Több szakértő szerint is ezt az útvonalat kéne erőltetni, mivel itt egyrészt kevésbé veszélyes a tengeri átkelés, mint Líbia és Olaszország között – másrészt Afrikában könnyebben lemorzsolódik a nagy migránshullám, akik így a saját kultúrájukban találhatnának menedékre.

Kommentek:

Top 0