• Külföld
Faktor

Migráció: Olaszország nem akar pénzt adni Törökországnak

Az Európai Unió tervei szerint Törökország 3 milliárd eurós támogatást kapna a nyugatra tartó menekültáradat megfékezéséhez, de ebbe nem egyezik bele Olaszország.

Matteo Renzi
Fotó: Europress - Sean Gallup / GettyImages

Matteo Renzi Fotó: Europress - Sean Gallup / GettyImages

Olaszország döntése azt jelzi, hogy egyre harciasabb álláspontot képvisel egyes EU-témákban az ország - írta az MTI. Matteo Renzi olasz miniszterelnök már a decemberi uniós csúcson is bírálta Angela Merkel német kancellárt az energiával, a bankokkal és a migránsüggyel kapcsolatos EU-politika miatt.

Olaszország azóta többször kifogásolta, hogy Törökország 3 milliárd eurós uniós pénzügyi segítségre számíthat azért, hogy megerősítse a határait, fellépjen az embercsempészek ellen, és visszafogadja az Európai Unióból kitoloncolt migránsokat. A tervet viszont erősen támogatja Németország, amely a menedékkérők többségének úticélja.

EZT IS AJÁNLJUK:

    "Egyetlen tagállam van, amely még mindig ellenzi a Törökországnak nyújtandó támogatást. Nem értjük, Olaszország miért blokkolja azt" - mondta egy uniós diplomata.

    Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter az uniós pénzügyminiszterek pénteki találkozóján Brüsszelben valószínűleg szóba hozza a témát. Az akcióterv szerint a 3 milliárd euró egyharmadát az unió költségvetéséből különítenék el, míg a fennmaradó 2 milliárd eurót a tagállamok vállalnák magukra.

    A helyzetet sürgősen rendezni kell ahhoz, hogy hitelesen tárgyalhassanak Törökországgal a menekültáradat megfékezéséről. Az olasz kormány egyelőre nem kommentálta a helyzetet.

    Brüsszel a pénzt meghatározott projektekre, például a migránsgyerekek oktatására, a menekültek szállásainak kiépítésére és az egészségügyi ellátás javítására fizetné ki.

    Top 16