• Belföld
Faktor

Migráció: a betegségek miatt is veszélyes lehet

Az Egyesített Szent István és Szent László Kórház infektológiai osztályának főorvosa szerint a migrációval közel-keleti kórok tűntnek fel Európában. Ugyanakkor a migránsokat az európai betegségek szintén megtámadhatják.

Szlávik Jánost arról beszélt az M1 aktuális csatornán, hogy Németországban szakemberek szerint alig ismert vagy nagyon ritkán előforduló betegségek jelenhetnek meg a menekülthullám miatt, amire fel kell készülnie az egészségügyi rendszernek.

A főorvos egyetért azzal, hogy csak tankönyvekben látott, szúnyogok terjesztette közel-keleti kórok tűnhetnek fel. Ugyanis képtelenség annyi embert szűrni, mint amennyi Európába érkezett. Azt is mondta, hogy a magyarországi migránsok fertőzéseinek ellátására egyelőre elegendő a kórház trópusi osztálya, tehát nem szükséges további speciális szakorvosokat kiképezni - írja az MTI.

Szerinte a migránsokat az európai betegségek szintén megtámadhatják. Különösen a gyermekek veszélyeztetettek, mivel ott, ahonnan jöttek, nem terjedtek el a védőoltások, és idén komolyabb influenzajárvány várható, ami kockázatot jelent a migránsokra nézve.

Top 0