• Élet
Gyöngyösi Lilla

Megfejtették a titkot: ezért kötődnek ki újra és újra a cipőfűzők

Hiába kötjük be minél erősebben, ez nem elég.

A tudósok végre megfejtették, miért kötődnek ki a cipőfűzők. A lényeg mindössze annyi, hogy amikor a lábunk a földnek ütődik, az ebből fakadó erő meglazítja a csomót – miközben egy másik erő is keletkezik a lábunk előrelendülésekor, ami úgy hat a cipőfűzőre, mintha egy láthatatlan kéz meghúzná a végeit.

EZT IS AJÁNLJUK:

  A kaliforniai Berkeley Egyetem mérnökei lassított felvételeket néztek végig, rengeteg kísérletet végeztek, majd megállapították, hogy a cipőfűző másodpercek alatt kötődik ki, különböző erők összhatásának következtében.

  Azzal kezdték a kutatást, hogy az egyik kollégájuk futócipőt húzott, és elkezdett futni egy futópadon. Az egészet filmre vették. Megállapították, hogy futás közben a láb a gravitáció hétszeresével csapódik a földhöz. Emiatt az erő miatt a csomó előbb megnyúlik, majd megoldódik. Amikor már meglazult, a láb lendülésének ereje is hatni kezd rá, így a fűző hirtelen kikötődik. Mindez nagyon gyorsan történik: két lépés is elég hozzá. 

  Az egész úgy működik, mint amikor egy csokornyakkendőt kötünk ki.

  A kutatók többféle cipőfűzőt használtak, és bár némelyik nehezebben kötődött ki, a végeredmény minden esetben ugyanaz volt.

  A kutatás vezetője szerint a legérdekesebb az, hogy a cipőfűzők egészen sokáig bekötve maradhatnak – ha nem végzünk intenzív mozgást. Futás hatására viszont lavinaszerűen megindul a folyamat, és gyorsan kikötődnek.

  A kutatók szerint a cipőfűző működésének feltárása más területek jobb megismerésére is alkalmazható, például a DNS szerkezetére. A mostani kísérlet segíthet azt is megérteni, egyes csomók miért jobbak, mint mások - írja a BBC

  Kommentek:

  Top 16