• Sport

Miért kevés a színes bőrű edző Angliában?

Egy Angliában megjelent tanulmány szerint meglepően kevés a színes bőrű edző a focicsapatoknál. A több osztályt is figyelembe vevő 92 profi együttesből csak minden ötödiknél dolgozik ilyen szakembert.

Fotó: Clive Rose/Getty Images

Fotó: Clive Rose/Getty Images

Az SPTT, egy a sportolók érdekeit képviselő angol szervezet tanulmánya szerint, az angol fociban nem szívesen alkalmaznak színes bőrű edzőket. A tanulmány azt állítja, hogy a 92 profi focicsapatnál 552 edzői állás van, de ebből csak 23-at tölt be színes bőrű edző. Ez mindössze 4 százalék, pedig a profi labdarúgók negyede százaléka színes bőrű.

Jason Roberts, a szervezet alapítója szerint az igazság valahol a véletlen egybeesés és a rasszizmus között lehet félúton. A már említett 92 csapatból mindössze hatnak van színes bőrű menedzsere, ráadásul a Premier League-ben jelenleg nincs egy sem.

Peters szerint fontos problémáról van szó. Egy tavalyi tanulmány szerint, amit a Loughborough Egyetem készített, olyan lassan nő a színes bőrű edzők száma, hogy 30 évbe telik, míg a színes bőrű edzők aránya megegyezik a színes bőrű játékosok arányával.

Fotó: Alex Livesey/Getty Images

Fotó: Alex Livesey/Getty Images

A tanulmány azt is mondja, hogy a 92 profi klubból csak 18 alkalmaz valamilyen edzői beosztásban színes bőrű edzőt. Ez azt jelenti, hogy öt csapatból négynél csak fehér szakemberek dolgoznak.

A tanulmány szerint, a színes bőrű edzők mellőzése részben szándékos döntés, részben beidegződés lehet. A színes bőrű edzők alkalmazását nagyban nehezíti az is, hogy egyelőre nincs egy olyan pozitív példa, ami miatt a klubok bizalommal fordulnának a színes bőrű edzők felé.

Roberts megérti, hogy a folyamat nem fog az egyik napról a másikra felgyorsulni, de a szövetségnek lépéseket kell tenni, hogy javítson a helyzeten.

Ha fekete játékosként a karriered vége felé közeledsz, akkor azt gondolod magadban, hogy semmi esélyed arra, hogy edző lehess.

- mondta. Az állítást alátámasztják a statisztikák, és a kijelentéssel egyet ért Michael Johnson, aki jelenleg a Cardiff Citynél dolgozik. Johnson korábban a Birmingham játékosa volt, de négy évet kellett várjon arra, hogy munkát kapjon valamelyik csapatnál.

A focit túlnyomórészt öreg, fehér emberek irányítják, és hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ez így teljesen normális.

- mondta Johnson.

Az angol Labdarúgó Szövetség azért, hogy javítson a helyzeten, indított egy ötéves programot, amely során 1,4 millió fontot költenek arra, hogy több színes bőrű szakember lehessen profi fociedző. Felmerült a Rooney-szabály bevezetése is. A Rooney-szabályt az NFL-ben találták ki. A szabály azt mondja, hogyha egy edzői szék megüresedik az NFL-ben, akkor az állásinterjú során legalább egy színes bőrű edzőt is meg kell hallgatni.

Az angol szövetség jelenleg ellenzi a Rooney-szabályt, mert szerintük nem helyes dolog az edzőkről bőrük színe és képesítésük alapján listát készíteni, és ez alapján állásinterjúra hívni őket.

Színes bőrű menedzserek Angliában:                                                      Chris Hughton/Brighton & Hove Albion, Chris Powell/Huddersfield Town, Chris Ramsey/QPR, Jimmy Floyd Hasselbaink/Burton Albion, Keith Curle/Carlisle United, Ricardo Moniz/Notts County

Top 0