Faktor

Miért jó a mindennapos testnevelés?

A mozgás nem csak a testnek, de a szellemnek is jót tesz. Különösen igaz ez gyerekkorban, ezért igazán jó a szakemberek szerint, hogy bevezették a mindennapos testnevelést az iskolákban. Sok szülő féltette a gyermekét, hogy túl nagy megerőltetés lesz számára. De valóban tartani kell tőle?

Sokan felháborodtak, amiért mindennapos testnevelésre kötelezték a diákokat. A leghangosabb ellenérv az volt, hogy az iskolák nem tudják biztosítani a megfelelő körülményeket, hiszen a tornatermek nem tudtak több osztályt is kiszolgálni.

A szakértők ezzel szemben azt mondják, nem volt halogatni való idő. A felmérések szerint ugyanis minden negyedik magyar diák elhízott, a fiatalok egészségi és edzettségi állapota pedig olyan alacsony, hogy gyors intézkedésre volt szükség. Éppen ezért a 2015/2016-os tanévtől már mind a 12 évfolyamon kötelező a heti öt testnevelésóra.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Hogy ne legyen fennakadás és ne kelljen a diákoknak a folyosókon vagy az udvaron tornázni, támogatást is kaptak az iskolák. Huszonöt vidéki településen új tornaterem létesül. Idén várhatóan további 19 tornaterem kerül átadásra. Tanuszoda szintén 25 településen épül, 22 esetben már zajlik a kivitelezés, idén pedig 21 uszoda kerül átadásra.

  Miért hasznos?A Ripostnak nyilatkozó általános iskolai testnevelőtanár és egy edző szerint is fontos, hogy minden nap sportoljanak a diákok. A szakemberek egyetértettek abban, hogy a mindennapos testnevelés alkalmas rá, hogy egy jó alapot adjon, így a gyerekek közérzete és egészségi szintje is javul.

  Az általános kondíción felül azonban más jótékony hatása is van a mozgásnak. Kutatások bizonyították ugyanis, hogy azok a gyerekek, akik testileg fittek, jobban teljesítenek az iskolában.

  Kutatók a kísérlet során 9-10 éves gyerekeket vizsgáltak, a kiskamaszoknak matek és olvasási feladatokat kellett megoldaniuk, emellett az állóképességüket mérték futópadon, az agyukat pedig MRI-vel vizsgálták. Azt találták, hogy azoknak a gyerekeknek, akik hosszabb ideig bírták a futást, érettebb az agyuk, mint a gyengébb fizikai állóképességgel rendelkező társaiknak. Ezek a gyerekek pedig matekból köröket vertek a kevésbé jó kondiban lévő kortársaikra. 

  Mit választhatnak?A szokásos labdajátékok és úszás mellett bővülhet a választható sportágak listája a testnevelésóra keretein belül is. Jöhet a lövészet, amely Joó Éva világbajnok sportlövő szerint javíthat a diákok tanulási eredményein. De ugyanígy szóba került a karate vagy a dzsúdó is, ezekre most készül a kerettanterv.

  Kell még iskola után is sportolni?Az edzők szerint mindenképpen érdemes a napi testnevelés mellett is sportolni. A diákok ugyanis rendszerességet, fegyelmet tanulhatnak a különórákon, valamint hosszabb távon segít megőrizni az egészséget is.

  „Ezeken felül pedig sportosabban fognak kinézni tiniként és felnőttként is, ügyesebben fognak mozogni, ami az önbizalmukat is erősíti. Valamint leköti őket, nem fognak annyit a számítógép előtt ülni, sőt, kevesebb idejük lesz arra is, hogy unalmukban bolondságot csináljanak” – véli az egyik edző.

  Azt is kiemelték, hogy a napi testnevelés miatt a gyerekek életébe beépül a sport, így felnőttként is természetesnek fogják érezni, hogy minden nap mozogjanak valamit. Vagyis mindent egybevetve nagyon jó, ha a gyerek választ és aktívan űz valamilyen sportot, de akkor sem kell megijedni, ha nem jön össze, mert az iskolában megoldják a kérdést.

  Kommentek:

  Top 16