• Külföld

Miért a kalasnyikov a terroristák kedvenc fegyvere?

Amíg a Word Trade Center elleni támadás után az öngyilkos merényletekhez használt robbanóanyaggal teli mellények, a házi készítésű kézi-, és autósbombák jöttek „divatba” a terroristák körében, ma már inkább gépfegyvereket használnak a véres merényletekhez. Leginkább a kalasnyikovot szeretik az Iszlám Állam fanatikusai. De miért?

AK47

AK47

Tavaly több terrortámadást hajtottak végre kalasnyikovval, főleg AK-47-esekkel Európában, mint bármely más eszközzel, a bombát is beleértve, amellyel 2001-ben elpusztították a világkereskedelmi központot. November 13-ának véres párizsi éjjelén kevesebben haltak meg amiatt, mert öngyilkos merénylők felrobbantották magukat, mint a gépfegyveres támadásokban. Egyébként ezzel a fegyverrel öltek a Charlie Hebdo szerkesztőségében, a tunéziai Szúszában és Tuniszban, Kenya Garissa városában és ezt használták Koppenhágában is. Tehát nem csak Európában ennyire elterjedt.

Az illegális fegyverkereskedelem elleni harc eddig is fontos volt, de a párizsi merényletek óta prioritást élvez az Európai Unióban. Kalasnyikovhoz a világ minden táján hozzá lehet jutni, Azt viszont nehéz kideríteni, hogy egy-egy ilyen támadásban használt eszköz honnan is származik. Milyen úton, hogyan jutott el a terroristához, mennyit fizettek érte például a párizsi merénylők? A szakértők most minden erejükkel azon dolgoznak, hogy válaszokat kapjanak ezekre a nehezen megválaszolható kérdésekre. Ugyanakkor azt is szeretnék tudni, miért pont ez a fegyvertípus az Iszlám Állam tagjainak kedvence.

Ezt a fegyvert egy szovjet katona, Mihail Kalasnyikov tervezte. Az első AK-47-est 1948-ban használta a szovjet hadsereg, azóta pedig több milliót gyártottak belőle. Ahogy azt Michael Hodges, az AK47: Egy népi fegyver története című könyv szerzője írja, ma minden 35 emberre jut egy kalasnyikov a világon és 200 típusa van.

A fegyver népszerűségének egyik magyarázatára Közép-Montenegróban, a hegyekben bukkant rá a Guardian. A balkáni hátországban lévő vidéken áll egy kétszobás kis ház, Zeljko Vucelic otthona. A falakon vastagon áll a penész, a padló nedves, mert beszivárog a víz. A férfi összes vagyona egy régi TV, egy tűzhely és egy hűtőszekrény.

A Vucelic család generációk óta nyomorban él. Ennek ellenére Zeljko sosem lépne rossz útra, mert tisztességes ember. Így aztán azt is nehezen értette meg, miért fegyverkereskedőként akart pénzhez jutni az öccse. Egészen megdöbbent, amikor megtudta, hol fogták el és mivel. "Napokig nem aludtam. Próbáltam visszaemlékezni rá, láttam-e valami jelét annak, miért vetette bele magát ebben az egészbe, mi rántotta bele és miért ragadt meg benne" - mondta. Zeljko testvérét, Vlatko Vucelicet november 5-én tartóztatták le a német autópályán egy egész arzenálnyi fegyverrel az autójában. Revolverek, két kézifegyver, két gránát, 200 gramm TNT és nyolc kalasnyikov volt nála. Útját műholdas navigációs rendszerrel rekonstruálták. Megállapították, hogy a  fegyver-, és emberkereskedők jól bejáratott útját használta. Montenegróból indult, majd Horvátországon és Szlovénián át eljutott Ausztriába, onnan pedig a dél-németországi Rosenheimhez közeli egyik határátkelőhelyen keresztül Németországba. A végállomás egy párizsi parkoló volt.

A rendőrség egyelőre egyik terrorcselekménnyel sem hozta kapcsolatba a férfit, de az máris egyértelmű, hogy az évente mintegy 100 milliárd forintos forgalmat lebonyolító illegális fegyverkereskedelem egyik kicsi fogaskerekét sikerült a rendszerből kiemelni.

A líbiai kapcsolatKalasnyikovot 30 országban gyártanak a világon legálisan. A legtöbbet Kínában, így aztán Kína a legfőbb afrikai beszállító. De hiába szabályos minden, a fegyverek gyakran a fekete piacon kötnek ki Afrikában, mert a rosszul fizetett katonák vagy a szegény államok eladják őket, például a szomszédos országok lázadóinak.

A líbiai polgárháború is közrejátszott a fekete piaci fegyverkereskedelem fellendülésében. A szakértők azt állítják, ez az ország egy hatalmas tölcsérként működik, vagyis mára a fegyverek illegális elosztójává vált.

Az egyik líbiai fegyverembargóról szóló ENSZ jelentés szerint 14 ország határain át szállítanak innen fegyvereket, bár egyelőre egyetlen Európában használt és lefoglalt lőfegyver líbiai eredetét sem sikerült hitelt érdemlően igazolni, de  szakértők szerint ez csak idő kérdése.

Rengeteg kalasnyikovot tartanak a BalkánonA francia hatóságok 2011-ben dokumentálták először, hogy országukban megnőtt az illegális fegyverek száma. Úgy gondolják, a párizsi merényletekben használt fegyverekhez balkáni forrásból juthattak hozzá a terroristák.

A vadiúj AK-k mellett - évente 1 millió jelenik meg a piacon -  ugyanis több tízmillió és több száz fajta kalasnyikovot tartanak még a Nyugat-Balkánon, a volt Szovjetunió és Észak-Afrika országaiban. Ezek közül sokat 1980 előtt gyártottak, de még mindig működnek. Éppen ez az egyik oka az AK  népszerűségének. Nem csak strapabíró, de könnyen átépíthető és élesíthető is.

"Ez egy nagyon egyszerű darab" - magyarázta Mark Mastaglio brit fegyverszakértő. "Nagyon könnyen használható, ezért látni olyat, hogy 12 évesek viszik a vállukon. Szívós típus. Minden környezetben működik, legyen szó meleg és homokos sivatagról vagy Szibériáról. Emiatt olyan népszerű. "

AK74, egy másik kalasnyikov

AK74, egy másik kalasnyikov

Nem csak a terroristák kedvelik, hanem a különböző felkelésekben, háborúkban is előszeretettel használják ezt a típust. Albániában az 1997-es zavargások idején mintegy 750 000 kalasnyikov tűnt el, amely valószínűleg mind a fekete piacon kötött ki.

Szerbiában egyes becslések szerint 900 000 tiltott lőfegyver van, amelyek nagy része AK. Boszniában pedig 750 000 –re tippelik az illegális fegyverek számát. A két ország azért ennyire „felszerelt”, mert a kilencvenes évekbeli balkáni háborúk idején külföldre menekült és aztán hazájukba visszatérő katonák  hazavitték a fegyvereiket is. Ezek közül is sok kötött ki a fekete piacon.

Az elmúlt négy évben Franciaország mellett Svédországban, Dániában és Hollandiában is megnőtt a kereslet a tiltott lőfegyverek iránt. Egy magas rangú horvát tisztviselő nemrég úgy fogalmazott, mára a fegyverek megelőzték a drogokat a csempészek világában. A fegyverkereskedelem legújabb kori virágzását pedig elsősorban az Iszlám Állam terroristái idézték elő.

Kapjon 30 évet az öcsém!Az egész világot behálózó szervezett bűnözés tehát szoros kapcsolatban áll a terrorizmussal. És amíg  fegyverkereskedők és öngyilkos merénylők mozgásban vannak, Montenegróban Vlatko Vucelic testvére azt sem engedheti meg magának, hogy Traunsteinbe utazzon, hogy az öccsétől válaszokat kaphasson a nyomasztó kérdésekre. Bár a montenegrói rendőrség azt mondta neki, nincs bizonyíték arra, hogy Vlatko kapcsolatban állt a Párizsban gyilkoló terroristákkal, Zeljkonak ez sovány vigaszt nyújt. "Mennyit kaphatott ezért?" – tette fel a kérdést feldúltan. "Ha egy milliót kapott volna, arról tudnék, de biztos, hogy nem kapott annyit. 50 éve küzdünk az életben és ez még 10 évig, amíg élünk, így is maradt volna. Én azt mondom, ha az öcsém bűnös, én magam ítélem el: kapjon 30 évet a börtönben!"

A kalasnyikov népszerűségéhez és elterjedéséhez a terroristák céljain túl a fegyver szívóssága és könnyen kezelhetősége mellett a Vucelic családhoz hasonló emberek nyomora is hozzájárult.

Top 0