• Sport
Faktor

Michelisz sok pontot bukhat, két versenyről kizárták a Hondákat

A Nemzetközi Automobil Szövetség (WTCC) úgy döntött, hogy a magyarországi és marokkói túraautó-versenyekről is kizárja a Hondákat (a három gyári Civic mellett a Zengő Motorsport versenyzőjét, Ficza Ferencet is érinti a döntés). A gyári csapat a fenéklemez módosításával szerzett magának előnyt.

Fotó: fiawtcc.com

Fotó: fiawtcc.com

A Civiceknek még a Hungaroringen kellett büntetősúllyal versenyezniük, ezt úgy oldották meg, hogy a pluszsúlyokat beépítették a fenéklemezbe, így viszont javult a kocsi egyensúlya, mert mélyebbre került a súlypont az autókban.

Már a Magyar Nagydíj után vizsgálták ezt az ötletet, akkor még szabályosnak ítélték. A Honda ezért Marokkóban is ezt a megoldást választotta, akkor a FIA már azt közölte, hogy mind a két verseny eredményét csupán ideiglenesnek tekinti. Ezt követte a hivatalos döntés, miszerint a három gyári Honda (Michelisz mellett ez Tiago Monteirót és Rob Huffot jelenti) és a Zengő Motorsport kocsija (Ficza Ferenc) szabálytalan fenéklemezzel vett részt a versenyeken, ezért törlik az eredményeiket.

A Honda azonnal fellebbezett, hiszen Marokkóban azért használta ezt a megoldást, mert Magyarország után szabályosnak ítélték az ötletüket. A csapattól 131 pontot vehetnek el, ha helyben hagyják a döntést, Michelisz 33-at bukhat. Ficza Ferenc a hungaroringi pontjaitól búcsúzhat el, ha elutasítják a fellebbezést. A túraautósok hétvégén a legendás Nordschleifén versenyeznek.

Top 0