• Kultúra
MZ/X

Mi lenne, ha tényleg lapos lenne a Föld?

A mai napig vannak olyanok, akik azt hiszik, a Föld lapos. Íme néhány bizonyíték, hogy tévednek.

Egy külföldi portál összegyűjtött néhány dolgot, ami egészen máshogy működne, ha a Föld valóban lapos lenne.

Például a gravitáció folyamatosan északra húzna

Sokan azt hiszik, hogy a gravitáció lefelé húzza a tárgyakat, és persze az embereket, de valójában a Föld középpontja felé húz minket ez az erő. Ha a bolygónk lapos lenne azt éreznénk, hogy az Északi-sark felé vonzódunk, ugyanolyan erővel, mint most lefelé.

A nap felperzselné a földet

Egy lapos bolygó bajosan tudna forogni a tengelye körül, így nem is lenne mágneses mezője ami megvédi a Nap sugaraitól. Percek alatt szénné égne a lapos égitest.

Nem működnének a GPS-ek

Ha lapos lenne a Föld, nem lenne északi pólusa, így mágneses mező sem. Ráadásul egész évben ugyanazokat a csillagokat kéne bámulni, persze ha nem lenne a Nap. Mágneses mező és atmoszféra nélkül pedig nincsenek keringő műholdak sem, így búcsút inthetnénk  a navigációs rendszereknek.

Az ablakon kinézve a szomszéd országot látnánk

Ha a Föld lapos lenne, nem lenne görbülete, így nagyon messzire ellátnánk.

Nem mozognának a tektonikus lemezek

Így nem lennének hegyek és völgyek, a földfelszín pedig teljesen lapos volna.

Nem lennének évszakok

A lapos földön nem váltanák egymást az évszakok. A lapos földön egész évben mindenütt ugyanaz az évszak lenne, mivel nem forogna az égitest a saját ferde tengelye körül, mint ahogy azt most teszi a gömbölyű Földünk.

Nem esne az eső

A szél csak két irányba fújna: északra és délre. Mivel a lapos Föld nem forogna, megszűnne a Coriolis-erő, ami az esőket okozza.

Kommentek:

Top 0