• Belföld
Faktor

Meg is betegíthet a hamisított méz, nagyon figyeljen, milyet vásárol!

Nem csak az értékes anyagok hiányoznak belőle, de veszélyes anyagok is belekerülhetnek.

Képünk csak illusztráció.

Képünk csak illusztráció.

Az egészségre is veszélyes lehet a hamisított méz – mondta nemzetközi szakemberekre hivatkozva Erdős Norbert európai parlamenti képviselő a Magyar Időknek.

Számos, méhészetben jártas szakember állítja, hogy a gyantaszűrt méz közegészségügyi kockázatot is jelent. Ez a technológia ugyanis nem képes minden veszélyes szermaradványt kivonni a hamisított mézből, amelyben például nehézfémek maradványait is megtalálták már. Itthon Tóth Zoltán méhész hívta fel a figyelmet arra, hogy a gyantatechnológiás mézek nem csupán beltartalmi értékeitől megfosztott élelmiszerek, hanem a technológia „melléktermékeként” a fogyasztók egészségére kockázatot jelentő kémiai anyagokkal szennyezettek.

EZT IS AJÁNLJUK:

  A politikus a lapnak úgy fogalmazott, hogy a hamisított méz okozta anomáliák jelentik a legsürgetőbb kérdést.”Ezekben az élelmiszerekben semmilyen biológiailag értékes anyag nincs, hiszen a gyantaszűréssel az összes hasznos hatóanyagot is kivonják a mézből” – mondta.

  A kínai mézimport lefedi az Európai Unió mézfogyasztásának a negyedét és az összes import 63 százalékát. Ennek köszönhetően a magyar akácméz felvásárlási ára három éve a felére esett, de a virágméz hazai piacán is hasonló tendencia figyelhető meg. Kínában ma 450 ezer tonna mézet termelnek a statisztika szerint, ami több mint a Föld legnagyobb méztermelői, az Európai Unió, Argentína, Mexikó, az Egyesült Államok és Kanada termelése együttvéve.

  A hamisított méz az unió belső piacán azokat az országokat sújtotta legfőképp, amelyek több mézet termelnek, mint amennyit az ott élők elfogyasztanak, így exportra kényszerülnek.

  Magyarországon több mint húszezer méhész tevékenykedik, ők évente 22-25 ezer tonna mézet termelnek meg – ezzel a mennyiséggel Spanyolországot és Romániát követve a harmadikok vagyunk az unióban. Ennek 75 százalékát külföldön értékesítik. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület szerint a hamisított méz nagyarányú térnyerése miatt az EU-ban megtermelt méz mindössze 35 százalékát adták el – hívta fel a figyelmet.

  Kommentek:

  Top 16