• Külföld
Faktor

Egyre fogy a remény: még mindig a katasztrófa túlélőit keresik

Mexikóvárosban hétfőn még mindig kutattak a túlélők után abban reményben, hogy találnak még embereket a múlt heti földrengés romjai között. A katasztrófa óta a mexikói főváros 9 ezer iskolája közül csak százháromban indult újra a tanítás.

Fotó: Europress - AFP/Jose Juan Hernandez

Fotó: Europress - AFP/Jose Juan Hernandez

Az állami és magániskoláik 98 százalékát kell még statikai szempontból ellenőrizni kell a 7,1-es erősségű, múlt keddi földrengést követően, amelynek a városban 182 halálos áldozata volt, a környező szövetségi államokban pedig 138-an vesztették életüket.

A hatóságok már vasárnap bejelentették, hogy még hetekig eltart, mire az összes iskola ellenőrzése befejeződik. A vizsgálatok előrehaladásáról naponta tesznek közzé híreket, így arról is, hogy melyik iskolában indulhat meg ismét az oktatás. Azon iskolák diákjai, ahol szerkezeti károk keletkeztek, ideiglenes tantermekben folytathatják tanulmányaikat, máshol.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Mexikóváros három pontján – két lakóháznál és egy kormányzati épületnél – még hétfőn is folytatódott a kutatás a túlélők után. Az épületek túlzottan is romos, ingatag állapota miatt egyre haloványabb a remény arra, hogy bárkit élve emelhetnek ki onnan. Szerda óta nem találtak túlélőre a mentőalakulatok, utoljára egy asszony holttestét emelték ki a romok alól.

    A földrengésben 38 épület roskadt össze, többnyire lakóházak és kormányzati épületek. Több ezer ember vált hajléktalanná.

    Miguel Angel Mancera, a főváros polgármestere elmondta, hogy 7649 ingatlant ellenőriztek eddig statikai szempontból, ezek 87 százaléka bizonyult megfelelőnek, a kisebb helyreállításokat leszámítva. Ezer épület ugyanakkor lakhatatlan. Az ellenőrzések előrehaladtával ez a szám várhatóan emelkedni fog - írja az MTI.

    Kommentek:

    Top 16