• Belföld
Faktor

Emberi hiba okozhatott felfordulást a metróban, menekültek a szerelők

A mozdonyvezető és a tolatásvezető is elismerte felelősségét.

Emberi hiba miatt ütközhetett össze két karbantartást végző szerelvény Budapesten, a Blaha Lujza tér és az Astoria között. A mozdonyvezető és a tolatásvezető is elismerte felelősségét.

Akár a maximális 40 kilométeres sebességgel is mehetett a Bors tudomása szerint az a mozdony a 2-es metró vonalán, amely négy pótkocsit – úgynevezett pőrekocsit – tolt maga előtt, és belerohant egy másik karbantartó szerelvénybe szerdán éjjel két órakor.

Utóbbi bent vesztegelt az alagútban, egy mozdonyból és egy személyvagonból állt. A pótkocsik kisiklottak, és olyan erővel csapódtak egymásba, hogy lángvágóval kellett őket egymástól szétválasztani. Az anyagi kár nagy, az pedig csak a szerencsén múlott, hogy „mindössze” egyetlen ember sérült meg.

A Vá­rosi és Elővárosi Közlekedési Egyesülettől származó információ szerint az álló szerelvényben a munkások és a vo­natszemélyzet az utolsó pillanatban vette észre a közeledő dízelvonatot, és még el tudtak ugrani az útjából.

A rendőrség órákig helyszínelt az alagútban. Senkit sem engedtek haza, a teljes éjszakai műszakot kihallgatták. Azt, hogy pontosan mi történt, a nyomozás fogja kideríteni. A BRFK a vasúti közlekedés veszélyeztetése miatt büntetőeljárást indított és két embert előállított.

Éjszaka a szolgálati szerelvények visznek például szerszámot, alkatrészeket, sínt vagy bármit, ami a javításokhoz kellhet. A tolatásvezető tartja a kapcsolatot a forgalomirányítással, és ő engedélyezi vagy tiltja meg a járműszerelvény mozgását a mozdonyvezetőnek. Itt történhetett feltehetőleg valamilyen emberi mulasztás

– mondta a Bors megkeresésére Bíró Endre, a Metróért Egyesület elnöke.

Kommentek:

Top 0