• Külföld
Faktor

Ijesztő összefüggés: nálunk is jelentkeznek a hurrikánok hatásai

Az Egyesült Államoknál tomboló viharok az európai időjárásra is nagy hatással vannak.

Fotó: Europress - AFP/Michele Eve Sandberg

Fotó: Europress - AFP/Michele Eve Sandberg

Az Amerikában pusztító hurrikánok térségünk időjárását is befolyásolják - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján.

A közlés szerint előfordul, hogy egy hurrikán, bekerülve a nyugati szelek övébe, akár Európa partjaihoz is eljut, "igaz jóval szelídebb formában", de még így is heves vihart okozva. Az pedig még gyakoribb, hogy a hurrikán által a légkörbe juttatott rendkívül meleg és nedves levegő járul hozzá a mérsékelt övi ciklonok fejlődéséhez.

Most az Egyesült Államok partjaitól alig 200 kilométerre keletre örvénylő Maria és a tőle keletre lévő, Lee nevű kisebb vihar a számítások szerint – ha csak közvetve is – hatással lesz térségünk időjárására.

Az ECMWF (Középtávú Időjárás Előrejelzések Európai Központja) modellszámításai szerint a két trópusi ciklon északnak sodródva nagyon sok nedvességet hoz a nyugati szelek térségébe. Ez a nedvesség várhatóan komoly hatással lesz a jövő hét első felében az Alpoknál fejlődő ciklonra is. Ebben az esetben a hétfőn és kedden Magyarországon lehulló eső forrásai is részben a pusztító hurrikánok lesznek – írja az MTI.

Kommentek:

Top 0