• Élet
Faktor

Ez a találmány megváltoztathatja a rákot túlélő nők életét - mégis teherbe eshetnek

Sok nő a rákból való kigyógyulás után nem tud teherbe esni, az új találmány rajtuk segíthet.

A petesejteket képző petefészek sokszor elveszíti funkcióit a kemoterápia és a sugárkezelés hatására, így a rákos megbetegedésen átesett nők számára új reményt adhat a gyerekvállalásra a mesterséges petefészek - írja a CNN. Dán kutatók hoztak létre egy „állványzat”-nak nevezett dolgot, amelyen működő petesejt-tüszők jöhetnek létre.

Illusztráció.

Illusztráció.

Dr. Susanne Pors, a tanulmány társszerzője hétfőn mutatta be az eljárást egy barcelonai termékenységi és embriológiai konferencián. 

EZT IS AJÁNLJUK:

    Amikor egy nőt rákkal diagnosztizálnak, felhívják a figyelmét a termékenységet megőrző eljárásokra, mert a sugár- és a kemoterápia is gyakran kárt tesz a petefészekben. Ilyenkor két eljárás lehetséges: az egyik, hogy lefagyasztják a páciens petesejtjeit, így a kezelések után megpróbálkozhat a lombikprogrammal. A másik során eltávolítják a petefészek szövetének egy részét, melyet a kezelések után ültetnek vissza, addig lefagyasztják. Ezt a módszert ritkábban alkalmazzák, mert attól tartanak, az eltávolított szövet is tartalmazhat rákos sejteket. Az új eljárással az a cél, hogy ezt a kockázatot kiiktassák. 

    Bár a kutatás még gyerekcipőben jár, és még sok munka lesz vele, a kutatók rendkívül optimisták a jövőt illetően.

    Kommentek:

    Top 16