• Tech
Faktor

Kiszámolták, ekkor veszik el munkáinkat a robotok

Egyelőre úgy tűnik, nem mindenkinek kell aggódnia, de aki egyszerűbb munkát végez, nemsokára elkezdhet állást keresni.

Az Oxfordi Egyetem Machine Intelligence Research Institute-jának kutatói ki szerették volna deríteni, hogy nagyjából mikor jön el az idő, amikor a robotok már jobban teljesítenek majd az embernél egyes szakmákban. Ehhez megkérdeztek 352 kutatót, akik a mesterséges intelligencia fejlesztésén dolgoznak, és a válaszaik alapján készítettek egy becslést.

A jóslat szerint a mai felnőttek közül tényleg csak a legegyszerűbb munkakörökben dolgozóknak van félnivalója a robotoktól. Vagyis a mosodai alkalmazottakat, a kiskereskedelmi dolgozók egy részét, és a kamionsofőröket 50 százalékos valószínűséggel akár 15-20 éven belül kiválthatják a gépek, de az összetettebb munkakörökben, mondjuk a sebész vagy matematikus esetében ehhez még több évtizednek kell eltelnie. 

A mesterséges intelligencia-kutatók egy New York Times bestseller megírását nem tartják túl nehéz feladatnak egy fejlett számítógép számára, a saját munkájukat viszont még jó darabig nem féltik az általuk létrehozott gépektől. A mesterséges intelligencia fejlesztését fogják szerintük legutoljára átvenni a robotok, a következő lépés már a teljes munkaerőpiac automatizációja lesz – írja a BBC.

Kommentek:

Top 0